Bogovič ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta: Nikoli več!

Evropski projekt, današnja Evropska unija, je zgrajen kot politična manifestacija prav na tem sporočilu. Ta obljuba je zgodovinska in nedvoumna!

Bruselj, 27. januar 2022 – Ob današnjem dnevu spomina na holokavst, ki jo je obeležil Evropski parlament, je evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič (EPP/SLS) podal naslednje sporočilo:

»Holokavsta na evropskih tleh ne smemo pozabiti, ne le zaradi spoštovanja do žrtev, ampak tudi zato, da preprečimo, da se to mračno obdobje zgodovine kadarkoli ponovi. Poenoteni in odločni moramo biti proti tistim, ki širijo sovraštvo, ki lahko preraste v odprto zlo, če nismo dovolj pozorni. Združeni v raznolikosti moramo govoriti proti sovraštvu, rasizmu in antisemitizmu. Vedno se moramo postaviti na stran spoštovanja, človeškega dostojanstva in enakosti.

Ob današnjem dnevu obeležitve spomina na žrtve holokavsta v Evropskem parlamentu mi je bilo v čast pozdraviti Margot Friedländer, preživelo žrtev holokavsta, ki nas je tudi nagovorila. Njeni spomini na nacistično Nemčijo in Auschwitz pretresejo do kosti. V preprostem opisu grozljivih dogodkov iz svojega življenja se nas je vseh dotaknila. Spomnila nas je tudi, da na Evianski konferenci leta 1938, ki je, na zahtevo tedanjega ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta, obravnavala judovsko izseljevanje iz nacistične Nemčije, dejansko nobena država na svetu ni bila pripravljena sprejeti bežečih Judov. . Evianska konferenca je tako Nemčiji potrdila, da nihče ne želi sprejeti Judov, kar je naciste zatem vodilo do drugačne rešitve “judovskega vprašanja” – iztrebljanja. Gospa Friedländer je spomnila, da so v bistvu vse evropske države – z izjemno izjemo Danske – sodelovale pri pobojih svojega judovskega prebivalstva.

Zato je danes po Evropskem parlamentu še posebej odmevalo sporočilo: Nikoli več!

Evropski projekt, današnja Evropska unija, je zgrajen kot politična manifestacija prav na tem sporočilu. Ta obljuba je zgodovinska in nedvoumna.«