Bogovič opozoril predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija na nesprejemljive izjave v Bazovici

11. februar 2019 – Strasbourg, Ljubljana – Evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (SLS/EPP) se je ob začetku februarskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta odzval na nedeljske izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija ob slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb tudi z govorom v uvodnem delu današnjega plenarnega zasedanja parlamenta. 

 

»Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je na začetku današnjega zasedanja Evropskega parlamenta odzval na burne odzive na njegov včerajšnji govor v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb. Na njegovo izvajanje sva se odzvala s hrvaškim poslanskim kolegom Ivanom Jakovčićem in ga opozorila, da je bila uporaba besed kot so »italijanska Istra, italijanska Dalmacija« povsem nesprejemljiva in zahteva dodatno pojasnilo in opravičilo. Preglobok je še spomin na grozote fašističnega režima v okupiranem delu Slovenije in Hrvaške po 1. svetovni vojni, zato so bile izrečene besede predsednika Evropskega parlamenta povsem nesprejemljive.«

 

Celoten posnetek razprave o neprimernih izjavah predsednika Tajanija in odziv evropskega poslanca Franca Bogoviča (od 4.01 minute dalje) si lahko ogledate na naslednji e-povezavi:

 

 

Krajši osnteke – govor evropskega poslanca Franca Bogoviča s predsednikom Evropskega parlamenta Antonijem Tajanijem o njegovih spornih izjavah glede Istre in Dalmacije – 1. dan februarskega zasedanja EP, ter odgovor predsednika Tajanija na besede Bogoviča: