Pismo slovenskih in hrvaških evropskih poslancev EPP predsedniku Evropskega parlamenta Antoniju Tajaniju

Strasbourg, 12. februar 2019 – Slovenski in hrvaški evropski poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu, so zvečer poslali skupno pismo predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju, v katerem ostro obsojajo njegovo izjavo z 10. februarja 2019 v Bazovici pri Trstu ob dnevu spomina na žrtve fojb, in zahtevajo njen umik. Celotno pismo, ki ga je sopodpisal tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), podajamo v nadaljevanju:

 

Spoštovani predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani!

 

Spodaj podpisani poslanci Republike Hrvaške in Republike Slovenije iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlament ostro obsojamo Vašo izjavo z dne 10. februarja 2019, v Bazovici ob Dnevu spomina na žrtve fojb, kjer ste ob koncu vašega govora rekli: »Živel Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija, živeli vsi italijanski izgnanci!« Vaša izjava je globoko prizadela državljane Hrvaške in Slovenije in je zelo v nasprotju z duhom funkcije, ki jo opravljate kot predsednik Evropskega parlamenta.

 

Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot je tudi poklon vsem nedolžnim žrtvam. Ne pozabimo pa, da moramo ohraniti iste vatle glede sočustvovanja do žrtev tako komunističnih kot fašističnih režimov.

 

Vaša izjava iz Bazovice, ki jo obsojamo, je na žalost odprla še nezaceljene rane obeh narodov, in danes je na Vas velika odgovornost, da te rane poskušate zaceliti. Vaša izjava ima elemente teritorialnih pretenzij in revizionizma zgodovine in na žalost ne pušča prostora za drugačne razlage. Vzeli smo na znanje Vašo izjavo na plenarnem zasedanju, da izrečeno obžalujete, vendar ob tem pričakujemo tudi zelo jasno opravičilo in umik Vaše izjave.

 

Verjamemo, da je zelo pomembno, da z Vaše strani odstranite vsako senco dvoma v spoštovanje teritorialne integritete Hrvaške in Slovenije. Zato Vas vljudno vabimo, v imenu zgodovinske resnice, da se nam pridružite pri obeleževanju krajev zločinov vseh totalitarističnih režimov na Hrvaškem in v Sloveniji kot opozorilo, da se nekaj takega nikoli več ne sme zgoditi. Hrvaška in Slovenija sta neodvisni in suvereni državi, medtem ko sta slovenski in hrvaški del Istre kot tudi hrvaška Dalmacija regije z dolgo zgodovino.

 

Mi, hrvaški in slovenski EPP poslanci v Evropskem parlamentu smo zavezani k nadaljevanju prijateljskih in dobrososedskih odnosov med Slovenijo, Hrvaško in Italijo!  

 

 

Dubravka Šuica, HR EPP

 

Ivana Maletić, HR EPP

 

Željana Zovko, HR EPP

 

Ivica Tolić, HR EPP

 

Marijana Petir, HR EPP

Milan Zver, SLO EPP

 

Alojz Peterle, SLO EPP

 

Romana Tomc, SLO EPP

 

Franc Bogovič, SLO EPP

 

Patricija Šulin, SLO EPP