Bogovič podprl resolucijo Evropskega parlamenta o protiterorističnih ukrepih

Strasbourg, 11. februar 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta v pisni obrazložitvi svojega glasu izrazil podporo skupni resoluciji petih političnih skupin: EPP, ALDE, EFDD, ECR in S&D o protiterorističnih ukrepih, saj po njegovem mnenju predstavlja pravo ravnovesje med ukrepi za povečanje varnosti Evropejcev ter ohranjanjem temeljnih pravic in svoboščin, brez katerih si združene Evrope ne moremo več predstavljati.

Resolucija, ki je bila sprejeta s širokim soglasjem, poudarja potrebo po večji izmenjavi informacij med državami članicami EU in med varnostnimi institucijami na ravni EU ter poziva k doslednejši uporabi pravil s področja nadzora nad organiziranim kriminalom. ?Zelo pomembno poglavje resolucije je poglavje o soočanju z razlogi za terorizem, ki daje poudarek spodbujanju socialne kohezije, dialogu, in čim širšemu vključevanju vseh družbenih skupin,? je izpostavil Bogovič.  ?Moramo se namreč soočiti z izvornim problemom, torej razlogi za povečanje vseh vrst ekstremizmov, ki se v Evropi pojavljajo zadnja leta,? je poudaril Bogovič, ki meni, da je treba okrepiti pozornost nad različnimi ekstremističnimi skupinami, ki ogrožajo varnost Evropejcev, vendar pa zavoljo reševanja problemov ne smemo sprejemati nesorazmernih ukrepov.

Zmanjšanje razlogov za različne ekstremizme bi po Bogovičevem prepričanju lahko dosegli predvsem z dobrim delom, novimi delovnimi mesti in dobrim sodelovanjem med ljudmi v Evropi. ?Ljudem, predvsem mladim, je treba dati možnost za delo in razvoj, s tem pa upanje v lepšo prihodnost. To bo pomenilo tudi zmanjšanje grožnje terorizma. Z odpravljanjem razlogov za ekstremizme bomo hkrati odpravljali tudi njihove posledice, torej grozljiva teroristična dejanja,? je še poudaril Bogovič.