Bogovič podprl zmanjševanje vpliva plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje

Strasbourg, 25. oktober 2018 – Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki poteka ta teden, so evropski poslanci glasovali o zmanjševanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje. Poslanci so direktivo z veliko večino podprli, med njimi tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).  »Z velikim veseljem sem podprl poročilo, ki govori o smeri prepovedi zmanjševanja plastike, ki jo uporabljamo za enkratno uporabo. Vesel sem, da Evropska unija ostane tisti kontinent, ki naredi na tem področju največ. Nismo največji onesnaževalci morja, oceanov s plastiko, smo pa zagotovo tisti, ki imamo najbolj jasno vizijo, kako to preprečiti,« je v svoji izjavi povedal Bogovič in izrazil zadovoljstvo nad izidom glasovanja.

 

»Po drugi strani imamo zelo jasne ukrepe na področju ravnanja z odpadki in smer, v katero moramo iti, se pravi, najprej čim manj uporabe plastike, po drugi strani pa tisto, kar jo imamo, proizvesti na takšen način, da bo možna večkratna uporaba, predvsem pa da je na koncu življenjskega cikla možna reciklaža,« je povedal Bogovič in ob tem poudaril: »Zelo pomembno pri tem je dvoje: najprej, da ozavestimo ljudi, da se bomo spremenili v svojem obnašanju. Tu igrajo pomembno vlogo predvsem naši najmlajši, ki spreminjajo navade. Po drugi strani pa je pomembno, da vlagamo v razvoj novih tehnologij, s katerimi bomo izvedli materiale, ki bodo bistveno bolj trajnostni in bodo nadomestili te velike sovražnike našega kontinenta,« je še zaključil Bogovič.

 

Vabljeni k ogledu posnetka izjave Evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na plenarnem zasedanju v spodnjem videoposnetku, Strasbourg, 24. oktober 2018: