Bogovič za Studio City: EPP z izključevanjem strank ne bi ničesar pridobila

Ljubljana, 23. oktober 2018 – Oddaja Studio City, ki je bila sinoči (22. 10. 2018) na RTV Slovenija, se je v prispevku dotaknila nedavne izjave predsednika Evropske komisije Jeana C. Junckerja, da za predsednika madžarske vladajoče stranke Fidesz Viktorja Orbana ni več prostora v Evropski ljudski stranki (EPP). V oddaji je svoj komentar podal tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

Nedavna izjava predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da po njegovem mnenju za Viktorja Orbana v EPP ni več prostora, je dvignila nemalo prahu tako v Evropski ljudski stranki, kot tudi v drugih političnih skupinah.

Franc Bogovič, sicer edini slovenski evropski poslanec v EPP, ki se je na nedavnem glasovanju, potrjevanju poročila o sprožitvi sedmega člena Lizbonske pogodbe proti Madžarski, vzdržal, je za Studio City povedal: »Moje mnenje je, da bo gospod Juncker prej prenehal biti predsednik Evropske komisije, kot bo Orbanov Fidesz izključen iz EPP.«

»Sedaj imamo kongres na Finskem, na katerem izbiramo »Spitzenkandidata« in sam se zelo bojim, da bi z nekim izključevanjem, ki se konec koncev tudi v naši stranki v Sloveniji, SLS, ni najbolj obneslo, karkoli pridobili,« je še poudaril Bogovič: Po njegovem mnenju, bi bilo treba kar v paketu govoriti še o Poljski, Romuniji, Malti, pa tudi Slovenija bi v kakšnem delu glede spoštovanja osnovnih pravil demokracije lahko prišla kaj na tapeto.

Bogovič na splošno meni, da bi bilo treba z Orbanom še naprej voditi pogovore, saj sam ni pristaš tistih, ki poznajo samo “out/out” pozicijo in je po njegovem mnenju zadeva precej kompleksnejša. Orban, za razliko od marsikaterih drugih (skrajnih) strank po Bogovičevem prepričanju vedno kaže proevropsko usmeritev, čeprav je do Bruslja mnogokrat tudi kritičen. Boji se, da je veliko političnih napadov na Orbana posledica njegove migrantske politike.