Bogovič pozval evropsko komisarko Corino Creţu k čimprejšnji odpravi zaostankov pri sprejemanju Operativnih programov za črpanje EU kohezijskih sredstev

Strasbourg, 25. november 2014 ? V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je bila sinoči na dnevnem redu razprava o kohezijski politiki za obdobje 2014?2020, njenem pomenu za države članice in vprašanju, kako preprečiti zamude pri izvajanju te politike. Evropski poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič (SLS/EPP) je v razpravi poudaril, da je pospešeno črpanje kohezijskih sredstev, predvsem na področju okoljske in transportne infrastrukture v letih 2013?2014, dalo zagon gradbenemu sektorju, kar je npr. v Republiki Sloveniji v veliki meri pripomoglo k izhodu države iz recesije. Zaradi velikega pomena črpanja EU kohezijskih sredstev za zagon gospodarstva in za skupno Evropo je Bogovič sinoči pozval Evropsko komisijo ter pristojno komisarko Corino Creţu, da si postavi kohezijsko politiko kot ključno politiko v svojem programu in da čimprej v sodelovanju z državami članicami odpravi zaostanke pri sprejemanju Operativnih programov.

Podobno se je po Bogovičevih besedah zgodilo tudi v številnih drugih članicah, kjer so kohezijska sredstva predstavljala od 20 pa vse do 80 odstotkov vseh javnih investicij. ?Nove cestne povezave, hitre železnice, novi vodovodi, čistilne naprave, širokopasovne povezave na podeželju, poslovne cone, tehnološki parki ? to so ukrepi kohezijske politike, ki so se poleg prostega pretoka ljudi, blaga in storitev ter skupne valute evro izkazali kot ključni gradniki tudi evropske ideje, evropske skupnosti. In takšno Evropo si želijo tudi naše državljanke in državljani,? je v Evropskem parlamentu poudaril Bogovič.

Spomnil je tudi, da ?v Poslanski skupini EPP že dlje časa opozarjamo, da imamo že na začetku novega kohezijskega obdobja 2014?2020 ogromne zaostanke, zaradi katerih pa bodo posledice tudi v letu 2015 zaradi mogočih zapletov pri sprejemanju operativnih programov in zaradi tega manj počrpanih sredstev.

?Zato pričakujemo in pozivamo novo komisarko, Evropsko komisijo, da vzame kohezijsko politiko kot ključno politiko v svojem programu in da čimprej v sodelovanju z državami članicami odpravi zaostanke pri sprejemanju Operativnih programov. Naredite to, naredite nekaj za skupno Evropo,? je evropski poslanec Franc Bogovič pozval Evropsko komisijo.

Skupno bo prek kohezijske politike na razpolago do 351,8 milijarde evrov za naložbe v evropske regije, mesta in realno gospodarstvo. S pomočjo teh sredstev bo Evropska unija državam članicam pomagala pri ustvarjanju rasti in novih delovnih mest, obvladovanju podnebnih sprememb in energetske odvisnosti ter zmanjševanju revščine in socialne izključenosti.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek razprave Franca Bogoviča v EP na temo kohezijske politike.