Bogovič pozval vse tri konstruktivne narode v BiH k dialogu in napredku

Ključ za rešitev težav in za napredek v Bosni je v Bosni sami

 

Strasbourg, 29. aprila 2015 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je spregovoril o Poročilu o napredku Bosne in Hercegovine za leto 2014 na plenarni seji Evropskega parlamenta, ki ga je označil za zelo uravnoteženega. ?Bosna je zelo komplicirana država, ki je nastala v pomanjkljivem vendar najbrž v vojnem času edinem možnem Daytonskem sporazumu. Država ima osnovni problem, da se nahaja v popolni politični blokadi, ki je ključna ovira za vsakršen razvoj države,? je opozoril Bogovič.

?Ključ za rešitev težav in za napredek v Bosni je v Bosni sami,? je izpostavi Bogovič in podprl prizadevanja EU za Bosno. ?Nedelujoča pravna država, korupcija, nedelujoče tržno gospodarstvo ? hromijo in delajo državo neperspektivno za mlade. Kar je še grozneje, postaja gojišče za kriminal in terorizem, ki smo ga videli v zadnjih dneh in ki ga vsi obsojamo,? je še povedal Bogovič. Podprl je spremenjen pozitiven pristop, ki ga ima Evropa do BiH, ter pozval vse tri konstruktivne narode v BiH k dialogu in napredku.

 

 

Glede gospodarskega sodelovanja EU z Bosno in Hercegovino je Bogovič dejal, da je gospodarsko sodelovanje držav, ki se približujejo Evropi nujno potrebno. ?Bosna je gospodarsko v zelo dramatičnem položaju,? je dejal Bogovič ter opozoril na zelo visoko brezposelnost ter na  v lanskem in predlanskem letu tudi zelo velike poplave, ki so še dodatno prizadele BiH. Vse te okoliščine po njegovih besedah resnično kličejo k pozitivnemu odnosu Evrope do gospodarskega sodelovanja z BiH in odpiranja trgov. ?Prav tako je takšno vsakršno odpiranje trgov, sodelovanje ljudi – stik z evropskim kulturnim, politični prostorom. In vse zahteve, ki so ob takem sodelovanju dane državam, so tudi korak naprej k lažji reformi v državah samih,? je dejal Bogovič ter podprl resolucijo Evropskega parlamenta, ki bo pomagala k perspektivi bosanskega naroda.