Bogovič: Stabilna, demokratična in gospodarsko uspešna Srbija je pogoj za stabilen celotni Zahodni Balkan

 

 

EU mora Srbiji pomagati na poti nujnih gospodarskih reform

 

Strasbourg, 3. februar 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je danes, tretji dan februarskega zasedanja Evropskega parlamenta, pozdravil Poročilo o napredku Srbije v 2015, ki je po njegovi oceni uravnoteženo in zelo vzpodbudno, za kar je čestital kolegu in poročevalcu za Srbijo Davidu McAllistru (CDU/EPP). ?Srbija je naredila velik napredek na številnih področjih, zato je Srbija povsem upravičeno 14. decembra lani odprla poglavji št. 33 in 35,? je uvodoma dejal Bogovič in poudaril, da se je Srbija pokazala kot zelo odgovoren in stabilen partner pri reševanju migrantske krize, za kar verjame, da bo tako tudi v prihodnje, ko se bo migrantski tok še vedno odvijal po balkanski poti. ?Stabilna, demokratična in gospodarsko uspešna Srbija je garant za to, da bodo mladi Srbi videli svetlo prihodnost doma v Srbiji, prav tako pa je takšna Srbija pogoj za stabilen celotni Zahodni Balkan,? je poudaril Bogovič.

 

***

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o Poročilu o napredku Srbije 2015:

***

 

EU mora Srbiji po njegovih opozorilih pomagati na poti nujnih gospodarskih reform, z dovolj velikimi predpristopnimi pomočmi pa izboljšati prometno in okoljsko infrastrukturo ter s pomočjo IPARD sredstev (Op.: IPA Rural Development ? predpristopni program EU za pomoč kmetijstvu in drobnemu gospodarstvu) omogočiti nova delovna mesta v kmetijstvu in malem gospodarstvu.

 

?Odprtje poglavij št. 23 in 24, ki govorita o pravosodju, temeljnih pravicah, svobodi, varnosti, pričakujemo v začetku tega leta,? je v svojem govoru še dejal Bogovič, ki odprtje teh poglavij vidi kot pravo in pomembno pot za demokratizacijo srbske družbe in izboljšanje razmer na teh področjih.

 

Srbiji je Bogovič zaželel uspešno pot proti EU tudi po volitvah.