Bogovič: Učinkovita raba energije mora biti alfa in omega vseh razprav o energetiki

 

Strasbourg, 13. september 2016 – Prvi dan septembrskega zasedanja Evropskega parlamentu včeraj so evropski poslanci razpravljali o energetiki, in sicer o novi zasnovi energetskega trga v EU ter o Strategiji EU za ogrevanje in hlajenje. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v svoji razpravi pozdravil predloge in rešitve, ki jih prinašata obe poročili ter hkrati izpostavil trenutek, v katerem se sprejemata.

 

 

»Dokumenta sprejemamo v obdobju, ko na eni strani govorimo o energetski uniji, na drugi strani pa smo v času po lanskoletni prelomni podnebni konferenci v Parizu,« izpostavlja Bogovič, ki meni, da gresta po njegovem mnenju poročili v pravo smer. »Poročili v ospredje dajeta učinkovito rabo energije (URE), ki je alfa in omega vseh pogovorov in razprav o energetiki. Pri urejanju področja URE lahko veliko lahko naredimo na ravni EU in na ravni samih držav članic, ogromno pa se lahko uredi tudi na lokalnem nivoju,« opozarja Bogovič in dodaja: »Iz lastnih izkušenj vem, kako zelo lahko izboljšamo energetsko učinkovitost na lokalnem nivoju, saj sem bil v preteklosti župan Občine Krško, ki je bila v Sloveniji kot prva občina proglašena za energetsko najbolj učinkovito občino.«

 

Bogovič je prepričan, da je v razpravi o obnovljivih virih energije treba nujno spregovoriti tudi o vodnem potencialu oz. hidroenergiji. »V Sloveniji smo s prizadevanji v lokalnem okolju v prostor umestili 5 hidroelektrarn, ki proizvedejo skoraj 7 % električne energije v državi. Gre za zeleno energijo, nova delovna mesta in hkrati za zaščito pred poplavami,« multiplikativne učinke gradnje hidroelektrarn pojasnjuje Bogovič. Prepričan je, da je v sprejetih poročilih »veliko soli«, zato si zaslužita resno obravnavo. »Predlogi, ki jih ti dve poročili podajata, se morajo čim prej sprejeti tako na evropski ravni kot na ravni držav članic ter lokalnih skupnosti, v skladu z načelom subsidiarnosti. Prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo pripeljati evropsko energetiko na višjo raven,« zaključuje Bogovič.

 

VIDEO – govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o zasnovi energetskega trga v EU: