Bogovič v EP ob letnem poročilu ECB opozoril na nevarnosti dolgoročne politike nizkih obrestnih mer

Za vsako bančno luknjo, ki so jo v zadnjih letih morali pokriti državljani, stoji odgovorna oseba z imenom in priimkom, zato kolektivna odgovornost v bodoče ne pride v poštev.

 

Strasbourg, 22. november 2016 – Evropski parlament je ob začetku novembrskega zasedanja obravnaval Letno poročilo Evropske centralne banke (ECB) za leto 2015, o katerem se bo glasovalo danes. Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) je ob prisotnosti predsednika ECB v včerajšnji razpravi poudaril, da je banka tudi v letu 2015 opravila zahtevno delo v evroobmočju, saj se je stanje v večini držav članic EU stabiliziralo, zaznati pa je tudi že okrevanje in ponekod zelo stabilno gospodarsko rast.

 

Še vedno se čutijo posledice finančne krize, vendar evro ostaja močna in stabilna svetovna valuta. Ob tem je Bogovič izrazil skrb, da politika nizkih obrestnih mer postaja dolgoročne narave in s tem izgublja na svojem pomenu učinkovitega finančnega instrumenta za spodbujanje investicij. Hkrati pa ima zelo negativen vpliv na varčevalno miselnost znotraj EU, kar lahko kmalu postane resen problem. V velikih težavah pa se bodo po njegovem mnenju lahko znašle tudi nacionalne pokojninski sheme, ki bodo le stežka dosegale zahtevano donosnost in s tem zagotovile vzdržnost državnih pokojninskih sistemov.

 

Bogovič je še poudaril, da med severnim in južnim delom evroobmočja še vedno obstajajo velike razlike, ki jih je treba zmanjševati z nadaljevanjem spodbujanja reformne miselnosti, pri čemer pa ECB igra ključno vlogo.

 

»Evropski bančni sistem še vedno temelji na zaupanju, naloga ECB pa je, da to zaupanje med ljudmi ohranja z močnejšim nadzorom in zahtevami po konkretni posamični odgovornosti za napačne poslovne odločitve bank. Namreč, za vsako bančno luknjo, ki so jo v zadnjih letih morali pokriti državljani, stoji odgovorna oseba z imenom in priimkom, zato kolektivna odgovornost v bodoče ne pride v poštev,« je ob robu točke na plenarnem zasedanju še poudaril evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na plenarnem zasedanju EP na temo Letnega poročila Evropske centralne banke (ECB):