Bogovič v Evropskem parlamentu opozoril na problematiko porasta napadov divjih zveri v Sloveniji

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je prvi dan 2. plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, 15. julija 2019, v govoru izpostavil problematiko porasta napadov medvedov in volkov na živali (govedo, ovce, konje), pa tudi že na ljudi (starejšo gospo) v Sloveniji. Opozoril je, da je prišlo do velikega prirasta divjih zveri, s čimer je porušeno ravnovesje v naravi, kmetje posledično obupujejo in napovedujejo opuščanje reje govedi, velik porast števila divjih zveri pa po njegovih besedah ni problem samo Slovenije, temveč tudi drugih evropskih držav. Pozval je k ukrepanju z izrednim odstrelom volkov in medvedov in k preprečitvi razširjanja tega problema po Evropi. 

 

 

 

 

Celoten govor evropskega poslanca Franca Bogoviča o problematiki napadov divjih zveri:

 

V Sloveniji imamo v zadnjih mesecih velike probleme s porastom napadov medvedov in volkov na živali, gre za ovce, govedo tudi konje. Prek 100 ovac je že bilo poklanih, več kot 20 govedi, konjev …, v zadnjem času se je žal zgodil tudi napad na starejšo gospo. To je posledica velikega porasta števila divjadi, kajti v zadnjih letih je večji naravni prirast, kot je odstrel teh zveri. Zato imamo velik problem in kmetje počasi obupajo, predvsem živinorejci, in najavljajo opuščanje reje govedi.

Zato je nujno, da se o tej temi spregovori tako v Sloveniji; ministrica za kmetijstvo je predlagala zakon o izrednem ulovu medvedov, prav tako pa mislim, da bi bilo potrebno, da v Evropskem parlamentu spregovorimo o tem problemu, kajti to ni problem samo Slovenije, je problem tudi v drugih evropskih državah, in to se zgodi, če se v naravi poruši ravnovesje. V Sloveniji je to ravnovesje porušeno, zato mislim, da bi bilo prav, da naredimo svojo obveznost doma; se pravi z izrednim odstrelom medvedov in volkov, prav tako pa ne smemo dopustiti, da se ta problem razširi po Evropi.