Bogovič v intervjuju za TV Vaš kanal: Evropska politika je tudi slovenska politika

Novo mesto, 24. september 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je bil gost intervjuja na TV Vaš kanal, ki so ga naslovil z Bogovičevo mislijo: ?Evropska politika je tudi slovenska politika?. V TV intervjuju, ki ga je vodil dolgoletni voditelj in novinar TV Vaš kanal Slobodan Jovič, je spregovoril o svojem prvem letu dela v Evropskem parlamentu.

?Vse izkušnje, ki sem si jih nabral doma, v domačem političnem prostoru, mi zelo pomagajo pri tem, da lažje razumem evropsko politiko oziroma da znotraj evropske politike vidim, kje Slovenija je,? je uvodoma dejal Bogovič. Evropski prostor je po njegovih besedah zelo odprt, tudi za izmenjavo dobrih praks. V intervjuju je povedal, da je kot član Odbora za regionalni odbor (REGI) ter Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) zelo usmerjen k temu, da to ?kar govorimo in pišemo in urejamo znotraj evropske zakonodaje, poizkušam pretvoriti v slovenski projekt in doma v Sloveniji skupaj z različnimi akterji poiskati priložnosti, ki jih je v Evropi zelo veliko, od nas v Sloveniji pa je odvisno, koliko jih bomo izkoristili?.

V zvezi s tem, koliko se sliši njegov glas v Evropskem parlamentu je povedal, da je to odvisno predvsem od poslančeve lastne angažiranosti in aktivnosti ter poznavanja določene teme. ?Kajti v Evropskem parlamentu enostavno ne moreš govoriti v prazno in govoriti samo zato, da se govori in da se sliši, ampak je treba biti kar pri stvari,? je pojasnil Bogovič, in povedal, da vidi v Evropi veliko prednost nasproti domačemu parlamentarnemu prostoru, kjer poglobljenih pogovorov manjka.

V zvezi s kmetijstvom, ki je ena zelo perspektivnih panog v Evropi, je Bogovič na vprašanje voditelja, če so slovenski predstavniki kmetijstva pripravljeni prevzeti dobre izkušnje iz Evrope in jih implementirati pri nas, dejal, da smo Slovenci zelo veliki tradicionalisti in se kar boječe lotevamo kakšnih sprememb. Je pa Bogovič izpostavil, da se na slovenskem kmetijskem ministrstvu zavedajo, da je treba slediti trendom, ne pa zgolj goditi interesom in cilju: biti všečen. ?V tem delu kar uspešno sodelujem z ministrstvom, bi pa bil vesel, če bi bilo to sodelovanje še močnejše, in verjamem, da bo v prihodnje,? je o sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije še povedal Bogovič. V pogovoru je spregovoril tudi o zadnjem večjem protestu evropskih kmetov v Bruslju in aktualni krizi v evropskem kmetijstvu, organiziranju slovenskih zelenjadarjev in sadjarjev, kot aktivni sadjar pa je komentiral tudi aktualno sezono obiranja jabolk.

 

Evropska politika je tudi slovenska politika, je misel evropskega poslanca Franca Bogoviča, ki jo večkrat poudarja. Tudi v pogovoru na TV Vaš kanal jo je izpostavil z besedami, da imamo v okviru evropskega prostora tudi prostor, kjer lahko Slovenci pokažemo svojo sposobnost. ?Sem zelo vesel in vedno dajem dokaz to, da nam izvoz iz leta v leto narašča,? je med drugim izpostavil Bogovič in spomnil, da smo sposoben, klen narod. Sodelovanje in povezovanje pa je tista ključna stvar, ki nam Slovencem po mnenju Bogoviča manjka, in pozval k večjemu povezovanju in sodelovanju v vseh segmentih slovenske družbe.

 

20150914_091601

Kot evropski poslanec iz vrst Slovenske ljudske stranke (SLS) Franc Bogovič v Evropskem parlamentu pripada politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). V pogovoru se je dotaknil tudi ključnih vrednot EPP, kot so spoštovanje evropskih narodov med seboj in sodelovanje, na čemer je tudi ustanovljena Evropska unija, kot jo poznamo danes. Vendar je danes Evropa na veliki preizkušnji, predvsem zaradi aktualne begunske in migrantske krize, in Bogovič je ob tem pojasnil, da je zelo pomembno, da se najprej zavedamo, kjer so vzroki za to krizo. ?To, da se veliki igralci poigravajo v Libiji, Iraku, Siriji, predvsem zaradi interesov na področju nafte, plina?, ima za posledico, da so se nekatera, prej zelo vprašljiva (kar se demokracije tiče), območja razvila praktično v neko bojišče, kjer prevladajo teroristične skupine, Islamska država, in podobno,? je dejal Bogovič. In nadaljeval: ?V svetu bo potrebne več poštene in iskrene politike, ki se ne bo vse podrejala samo interesom,? je dejal Bogovič in pojasnil, da imajo tu veliki igralci, kot so ZDA, Rusija, Turčija, Irak, arabske države, Kitajska ? , ključno nalogo ter da je treba problem reševanja te krize prestaviti tudi v okvir Združenih narodov in tam poiskati rešitev za trajen mir v izvornih državah, od koder prihajajo begunci in migranti.

 

Bogovič je govoril tudi o procesu nadaljnje širitve EU na področje držav Zahodnega Balkana, in o tem, da je treba Evropo narediti solidarno, in v kateri bodo ljudje imeli priložnost za svoj razvoj blizu kraja, kjer so rojeni.

V zaključku oddaje pa je pogovor pa je nanesel tudi na lokalno območje, od koder je Bogovič doma in s katerim je zelo povezan. Dotaknil se je projekta HE Brežice, potek črpanja evropskih sredstev v Posavski regiji, povedal pa je tudi, da gre v prostem času ob koncih tedna rad med ljudi in jim pogleda v oči, denimo na Koprivniško noč, ali pa, sedaj še s posebnim ponosom – na nogometno tekmo NK Krško, ki igra zdaj prvi nogometni ligi, prav tako pa je šel z veseljem na nedavni Grand prix v Speedwayju v Krškem.

 

Še več vsebin in poudarkov evropskega poslanca Franca Bogoviča na aktualne evropske in domače teme v video posnetku spletnega portala TV Vaš kanal:

Intervju z evropskim poslancem Francem Bogovičem na TV Vaš Kanal – 24. 9. 2015