Bogovič v osrednjem Dnevniku na RTV Slovenija o zaščitenem imenu Teran za slovensko vino s Krasa

Bruselj, Ljubljana – 27. februar 2015 – Za včerajšnji prispevek na RTV Slovenija je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) komentiral aktualno problematiko o zaščiti Terana, ki je po evropski zakonodaji  zaščiteno ime za slovensko vino s Krasa. To mu daje tudi primerno veljavo in ceno. Pred dnevi so namreč vsi evropski poslanci EPP iz Slovenije kot odgovor na odprto pismo slovenskih pridelovalcev Terana, poslano vsem slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, Evropsko komisijo pozvali, naj se odpove vsem postopkom v zvezi s hrvaško zahtevo po določitvi izjeme za uporabo imena vrste Teran.

“Gre za tradicionalno zaščito sorte na Krasu,” je poudaril Bogovič, in opozoril, da je bila ta vinska sorta zaščitena in je Slovenija ime Teran uporabljala že v prejšnji državi, z vstopom Slovenije v EU pa je slovenska država dokončno tudi na evropski ravni potrdila slovensko zaščito in z letom 2004 to zgodbo zaključila. “Gre za ribarjenje v kalnem, pogojeno tudi s hrvaškimi predvolilnimi obljubami,” je za prispevek še dejal Bogovič.

 

RTV SLOVENIJA – 1. program, osrednja informativna oddaja Dnevnik (26. februar 2015): http://http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174322090