Bogovič v pogovoru za Radio Maribor pred sobotnim shodom slovenskih kmetov o težavah v slovenskem kmetijstvu

Maribor, Bruselj ? 13. oktober 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je zelo aktiven v Odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), je danes in pred sobotnim shodom slovenskih kmetov v Radijski tribuni na Radiu Maribor sodeloval v pogovoru o težavah slovenskega kmetijstva. Pogovor v oddaji, v kateri je kot drugi gost sodeloval tudi Milan Unuk, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Ptuj, sicer živinorejec, je vodila voditeljica Breda Čepe.

Konec tedna bodo slovenski kmetje opozorili na vse večje težave, s katerimi se srečujejo in hkrati na posledice, ki jih te težave imajo na slovensko gospodarstvo, razvoj podeželja in družbo kot celoto.

Bogovič je med drugim opozoril, da se s krizo v kmetijstvu ne sooča le Slovenija, temveč vsa Evropa. Kot je poudaril, je eden od ključnih razlogov za krizo embargo Rusije (od avgusta lani) na uvoz evropske hrane na ruski trg, od tedaj pa je velik problem predvsem v mlečnem sektorju, kjer so cene mleka dramatično padle. Bogovič komentira tudi povratne ukrepe EU na ruski embargo in nekatere ponesrečene nerodnosti oz. napake tudi slovenskega kmetijskega ministrstva pri ukrepanju na področju trga sadja in zelenjave.

?Spremenljivost cen postaja v zadnjem času vedno večji problem,? je povedal Bogovič in opozoril na slabo povezavo s trgovino, zaradi česar smo v Sloveniji veliko bolj ranljivi. Nepravilnosti in slabe prakse v trgovini so po Bogovičevem mnenju eden večjih problemov za kmete v Sloveniji, saj imamo slabo povezavo v vertikali s trgovinami in ni dolgoročnih dogovorov s slovenskimi kmeti. ?Samo neki kodeksi in izmenjava dobrih praks ne bo dovolj,? je za mariborski radio dejal Bogovič in dodal, da bo treba v tem primeru do neke mere zadeve zaostriti, ter se na drugi strani med sabo bolje povezati in na tak način poskusiti vzpostaviti boljše medsebojne odnose na dolgi rok.

 

Več vsebine, opozoril in predlogov evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) v zvezi z razmerami v slovenskem kmetijstvu v zvočnem posnetku tematske radijske oddaje Radia Maribor:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-tribuna/174364945 (Vir: Radio Maribor, RTV Slovenija, 13. oktober 2015)