Reportaža Radia Ptuj o strokovnem obisku pridelovalcev sladkorne pese v Belgiji in na Nizozemskem

Ptuj, 11. oktober 2015 –  Radio Ptuj je objavil radijsko reportažo o strokovni ekskurziji pridelovalcev sladkorne pese v Belgiji in na Nizozemskem, ki je potekala v času od 27. septembra do 1. oktobra 2015 v organizaciji evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) in Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije (ZPSPS),  v avtorstvu novinarke Radia Ptuj Natalije Škrinjar. Vabimo vas k poslušanju njene reportaže za Radio Ptuj, ki pokriva območje, kjer je bilo v preteklosti središče slovenske pridelave sladkorne pese.

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki podpira prizadevanja za obuditev pridelave sladkorne pese v Sloveniji, je v prispevku izpostavil, da pri gojenju te kulture ne  govorimo več zgolj o klasični pridelavi za sladkor in melaso, ampak lahko računamo tudi na širši spekter produktov za kemično bioindustrijo in energetsko uporabo. S tem vidi odlično priložnost za mlade kmetovalce in strokovnjake v Sloveniji.

V okviru ekskurzije so udeleženci v Belgiji obiskali tudi Evropsko združenje pridelovalcev sladkorne pese CIBE, Belgijski kraljevi inštitut za sladkorno peso, Tovarno sladkorja Tienen ter proizvodnjo semen Sesvanderhave. V prispevku se lahko seznanimo tudi z ugotovitvami, ki so jih predstavili strokovnjaki  s področja pridelave in predelave sladkorne pese iz raziskovalnega centra Acrres univerze Wageningen na Nizozemskem. Svoje poglede na prihodnost pridelave so v prispevku podali še udeleženci – kmetje in strokovnjaki – iz vrst Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije ter kmetijsko svetovalne službe.

Vabljeni k poslušanju!

 

Vir: Radio Ptuj, 11. oktobra 2015