Bogovič: Vprašanje slovensko-hrvaške meje bi morali rešiti pred vstopom Hrvaške v EU, odločitev Sodišča EU pa ni dobra popotnica za Slovenijo

Ljubljana, 31. januar 2020 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) v svojem odzivu na današnjo sodbo Sodišča EU o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava obžaluje, da opozorila SLS, da je treba mejna vprašanja s Hrvaško rešiti pred vstopom Hrvaške v EU, niso bila slišana in upoštevana. Odločitev Sodišča EU po njegovem mnenju ni dobra popotnica za Slovenijo, ki s takšnimi nepremišljenimi, ne-strateškimi, užaljenimi in prehitrimi potezami izgublja kredibilnost na evropskem parketu. »Ob dejstvu, da je ta arbitraža ena ponesrečena epizoda za Slovenijo, bi jo bilo treba vzeti za resno lekcijo – da je treba pravočasno in ustrezno pristopiti k reševanju problemov. To bo pomembno še posebej v turbulentnih časih, v katerih si mora Slovenija poskušati okrepiti svoj mednarodni ugled, saj bo s tem lažje in bolj sebi v korist reševala tudi taka in podobna bilateralna in mednarodna vprašanja, poudarja Bogovič.

 

Celoten komentar evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):

»Danes smo v postopku Slovenija vs. Hrvaška, glede izpolnjevanja arbitražne odločbe o meji med državama, s Sodbo velikega senata Sodišča EU prišli do epiloga v postopku C-457/18. Sodišče EU je pričakovano sledilo Sklepnim predlogom generalnega pravobranilca PRIITA PIKAMÄEJA, ki jih je slednji podal že 11. 12. 2019, in se izreklo za nepristojno za odločanje v zadevi.

 

Znano je, da sem tako sam, kot Slovenska ljudska stranka, dosledno zagovarjal stališče, da je treba mejna vprašanja s Hrvaško rešiti pred vstopom Hrvaške v EU, in obžalujem, da takratna naša opozorila niso bila slišana in upoštevana. Od tu naprej je bila potem Slovenija potisnjena v podrejen položaj.

 

Žalosti me tudi, da Slovenija tudi sedaj, kljub določenim obstoječim pravnim vprašanjem, ni uspela prepričati Sodišča EU z zadosti dobrimi in prodornimi argumenti. Še bolj zaskrbljujoče je, da Slovenija do samega vprašanja in spora ni bila sposobna pristopiti bolj preudarno, strokovno in z zadostno mero spoštovanja do Sodišča EU, s čimer bi nam verjetno bil prihranjen marsikateri trenutek osramočenosti. Sodišče EU je podobno kot že pravobranilec izpostavilo, da je glavno pravno vprašanje med državama problem mednarodnega javnega prava – določitev meje, pomorsko pravo – ki ga je posledično treba rešiti v okviru mednarodnega javnega prava, kar pa ni pristojnost Sodišča EU. Sodišče tudi ni pristojno, da odloča o vsebini arbitražne odločbe, ki jo je sprejel mednarodni organ – arbitražni tribunal.

 

Odločitev Sodišča EU zagotovo ni dobra popotnica za Slovenijo, ki s takšnimi in podobnimi nepremišljenimi, ne-strateškimi, užaljenimi in prehitrimi potezami zagotovo izgublja svojo kredibilnost na evropskem parketu. Ob dejstvu, da je ta arbitraža ena ponesrečena epizoda za Slovenijo, bi jo bilo treba vzeti za resno lekcijo – da je treba pravočasno in ustrezno pristopiti k reševanju problemov. To bo pomembno še posebej v turbulentnih časih, v katerih si mora Slovenija poskušati okrepiti svoj mednarodni ugled, saj bo s tem lažje in bolj sebi v korist reševala tudi taka in podobna bilateralna in mednarodna vprašanja.