Na dan, ko je Evropski parlament obeležil 75. obletnico osvoboditve Auschwitza, smo evropski poslanci glasovali tudi o izstopu Združenega kraljestva iz EU

Bruselj, 29. 1. 2020 – Komentar evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza in glasovanju evropskih poslancev o izstopu Združenega kraljestva iz EU:

 

“Žalosti me, da so Britanci pred štirimi leti, ko so na referendumu izglasovali Brexit, pozabili na temeljno zamisel idejnih očetov evropskega povezovanja, ki je bila v solidarnosti in zlasti v tem, da se za vedno končajo ter preprečijo vojne in grozovitosti (kot je bilo tudi koncentracijsko taborišče Auschwitz) med evropskimi državami. Evropska unija je nastala zaradi velike težnje in želje narediti konec pogostim ter krvavim vojnam med sosednjimi državami, ki so nazadnje privedle celo do druge svetovne vojne. Vse od ustanovitve Evropske skupnosti za premog in jeklo leta 1950 dalje, s šestimi državami ustanoviteljicami, in sicer Belgijo, Francijo, Italijo, Luksemburgom, Nemčijo in Nizozemsko, pa do danes, je Evropski uniji uspelo vzpostaviti trajni mir in stabilnost, ki ju imamo žal prepogosto za samoumevna. Ravno tako ji je uspelo vzpostaviti bistveno boljše odnose med državami članicami, svoboščine vsem državljanom unije, skupno valuto, Schengensko območje brez meja ter številne ostale prednosti, ki jih včasih nismo poznali.

 

Združeno kraljestvo se je evropski integraciji pridružilo 1. januarja 1973 in od 1. 2. 2020 ne bo več imelo statusa članice EU. Kljub temu verjamem, da smo sposobni – zlasti v dobro naših državljanov in ljudi ter gospodarstva – še naprej dobro in v mirnem duhu sodelovati. Kolegom, ki so danes zapustili parlament, pa želim vse dobro.”