Bogovič za Danas: Dogajanje okoli Turčije ne sme vplivati na pogajanja drugih držav kandidatk za  vstop v EU

 

Bruselj, Ljubljana, Beograd – 28. november 2016 – Evropa se mora odločiti, v kakšnem obsegu bo popuščala politiki Erdogana in katere so meje, ki jih pri tem ne more prekoračiti. Prenehati moramo z retoriko hinavščine in dvoličnosti,« je za srbski časopis Danas povedal evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in namestnik v delegaciji evropskega parlamenta EU – Turčija, ter dodal, da politiki nimajo pravice eno govoriti, medtem ko je resnica nekaj povsem drugega. Opozoril je, da ne le od državnega udara v Turčiji dalje, temveč že mnogo prej je bilo jasno, da je proces širitve EU s Turčijo zašel v slepo ulico. Tako politikom kot državljanom v EU in v Turčiji je po njegovih besedah jasno, da se Turčija še dolgo časa ne bo vključila v EU.  

 

Bogovič je za Danas pojasnil, da se parlamentarna Delegacija za odnose EU – Turčija, ki bi se morala s turško parlamentarno delegacijo sestajati na pol leta, ni sestala že vse od leta 2014, predvsem zaradi bojkota s turške strani. »Namesto podaljšanja lažnega širitvenega procesa s to državo, je Evropski parlament v tem trenutku in v danih okoliščinah v tej državi predlagal pavzo v tem procesu,« je dejal Bogovič.

 

To pa po njegovih besedah nikakor ne pomeni zapiranja vrat sodelovanja. EU politika je vedno stremela k sodelovanju in dobrim odnosom z vsemi državami. Če se stvari obrnejo v drugo smer, bo Turčija vedno dobrodošel evropski partner, kot je že nekdaj bila, recimo v začetku pogajanj leta 2005, in ko so bila njena stališča veliko bolj proevropsko usmerjena. Torej, EU ni prenehala biti strateški partner s Turčijo in mora z njo nadaljevati gospodarsko sodelovanje, skupno reševanje geostrateških izzivov in vsa vprašanja glede migrantske krize,« je poudaril Bogovič ter dodal, da so migracije velik problem in da je nujno nadaljnje sodelovanje pri tem. Vendar pa po njegovem prepričanju migrantska kriza ne more biti izgovor za turško izsiljevanje glede vizumskega režima ter za odklon od vseh evropskih vrednot, na katerih temelji Evropska unija.

 

Bogovič za časopis Danas med drugim še poudarja, da mora Evropa problem migrantske krize reševati s skupno in usklajeno strategijo, v katero mora vključiti tudi države Balkana, da se bo uspešneje preprečevalo humanitarno katastrofo in tudi zagotavljala varnost naših državljanov.

 

»Zamrznitev pogajanj EU s Turčijo ne sme vplivati na nadaljevanje EU integracije držav, ko je Srbija. Ni ne pravično ne fer, da i EU od drugih držav kandidatk, pa tudi od Srbije, pričakovala gospodarske reforme, spoštovanje zasebne lastnine, preganjanje korupcije, več medijske svobode in spoštovanje človekovih pravic, na drugi strani pa bi turške oblasti lahko počele, kar bi želele,« je še opozori Bogovič ter dodal, da Evropa ni zgrajena na vrednotah, ki jih zdaj uvaja turški predsednik Erdogan, in da tako avtoritarni Turčiji ni prostora v evropski družbi.

 

Bogovič je prepričan, da dogajanje okoli Turčije ne sme vplivati na pogajanja drugih držav kandidatk za  vstop v EU in da morajo le-te nadaljevati z reformami in pogajanji, prav tako Srbija, ki naj dela svoje delo, odpira in zapira pogajalska poglavja, ter drži svojo osredotočenost k čimprejšnjemu polnopravnemu članstvu v EU.

 

Vir: DANAS / Bogovič: Srbija da se ne obazire na druge (Danas, 28. 11. 2016)