Bogovič: Za dobrobit živali na področju kmetijstva je treba poskrbeti tudi pri sprejemanju novih trgovinskih sporazumov

Strasbourg, 24. november 2015 ? Na včerajšnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) v razpravi ob točki ?Nova strategija za dobro počutje živali za obdobje 2016?2020? opozoril na previdnost in kritičnost pri sprejemanju novih ukrepov na področju dobrobiti živali na področju kmetijstva.

 

Kot kmetovalec in nekdanji kmetijski minister je Bogovič spremljal napredek na tem področju v zadnjih petnajstih letih, predvsem na področju živinoreje, prašičereje in perutninarstva. Na doseženo smo lahko po njegovem mnenju v Evropi in Sloveniji ponosni, za to pa so zaslužna tudi sredstva iz evropskega kmetijskega sklada.

 

Bogovič je tudi povedal, da mora priprava nove strategije zajeti vse deležnike, tudi kmete in potrošnike, potekati pa mora premišljeno in trezno. Ob tem je opozoril na morebitne pasti za evropsko živinorejo ob sprejemanju novih uredb, še posebno pri uvozu mesa iz tretjih držav: ?Nujno je, da smo zelo kritični in da vzamemo pod drobnogled tudi tiste države, od koder uvažamo mesne izdelke. Kajti lahko se nam zgodi, da bomo ob nekritičnem uvažanju takšnih izdelkov zelo ogrozili evropsko kmetijstvo in živinorejo. In kot je bilo danes že rečeno, najprej bodo propadle male kmetije na področjih s težkimi pogoji pridelovanja.?

 

Posebno pozornost pa bi Bogovič namenil poglavju pri sprejemanju standardov v novih trgovinskih sporazumih: ?Zagotovo bo treba biti pozoren pri teh standardih za dobrobit živali tudi pri vseh trgovinskih sporazumih. Tam je lahko nova past, da zaradi neenotnih pravil evropski kmet zopet potegne kratko plat.?

 

Razpravo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) si lahko ogledate na Youtube posnetku: