Bogovič za EuroActiv: Vlaganje v digitalne platforme lahko ščiti delovna mesta v kmetijstvu 

Tako, kot je internet spremenil našo družbo in jo naredil bolj demokratično, bodo digitalne platforme omogočile demokratizacijo kmetijske panoge.

 

Bruselj, 20. oktober 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je za EurActiv, vodilni spletni medijski portal, ki je posvečen evropski politiki, spregovoril o trendih v kmetijstvu in priložnostih, ki jih ponujajo digitalne platforme malim in srednjim podjetjem (MSP) tudi v tej panogi, ter opozoril na probleme, s katerimi se soočajo mali proizvajalci.

 

Bogovič v komentarju izpostavlja problem MSP-jev pri odkupu njihovih izdelkov. Zaradi ekonomije obsega ti težje dosegajo konkurenčne cene večjih proizvajalcev in posledično izgubljajo dobro pogajalsko izhodišče nasproti mednarodnim trgovcem.

 

»Trgovci so vmesni člen med proizvajalci in potrošniki«, pravi Bogovič in nadaljuje: »Posledično pa zabrišejo povezavo med kupcem ter izdelkom in zmanjšajo dobiček proizvajalca na minimum.« Tem dejstvom je sledil razrast nepoštenih nabavnih praks trgovskih oligopolov, ki je po Bogovičevih besedah povzročil hudo grožnjo malim in srednjim proizvajalcem v Evropski uniji, zaradi česar jih je bilo veliko izključenih iz trga in tudi ostalo brez dela.

 

Vendar pa je Bogovič realno optimističen z besedami: »Ni še vse izgubljeno. Kupci so postali vse bolj ozaveščeni glede pomena izvora izdelkov, to pa pomeni, da so pripravljeni plačati več za lokalno pridelano hrano.« Trdno verjame, da so digitalne platforme rešitev za nastali problem, saj omogočajo proizvajalcem neposredni stik s kupcem in s tem obhod trgovcev. Prek digitalnih platform lahko po Bogovičevem prepričanju posledično pridobita tako kupec kot proizvajalec. Na ta način pa bodo ostala zaščitena tudi delovna mesta in tudi raznolikost proizvodov.

 

»Tako, kot je internet spremenil našo družbo in jo naredil bolj demokratično, bodo digitalne platforme omogočile demokratizacijo naše panoge,« je Bogovič prepričan glede digitalnih priložnosti tako za evropsko kot slovensko kmetijstvo.

 

Komentar evropskega poslanca Franca Bogoviča za EurActive je v originalu v angleškem jeziku dostopen na spletnem naslovu portala EuroActive.com: http://www.euractiv.com/section/agriculture-food/opinion/digital-platform-investment-can-protect-agricultural-jobs/ (19. 10. 2016).