Bogovič za Radio Bob o EU, migracijah, teranu, koheziji, velikih infrastrukturnih projektih in mobilnosti na podeželju

Nisem tisti človek, ki bi rušil. Vedno poskušam graditi!

 

Ljubljana, 26. december 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v intervjuju za Radio BOB naredil pregled leta 2016, ter tudi pregled svojega dela v prvi polovici svojega evropskega mandata, izrazil pa je tudi pričakovanja za 2017. Povedal je, da je bilo leto 2016 za EU zahtevno, in da je prišlo do precej iskric med posameznimi državami in politikami, še posebej na področju migrantske krize, in to je po njegovem mnenju precej zaznamovalo politiko EU v minulem letu.

 

Osnovne vzroke za to migrantsko krizo, pa tudi terorizem, Bogovič vidi predvsem kot posledico nemirnih območij, kjer so ljudje in predvsem mladi ostali brez perspektive: Bližnji Vzhod, Severna in centralna Afrika … »Marsikakšen razlog za to je tudi v posegih od zunaj v ta območja,« je dejal evropski poslanec in navedel med drugim tudi Sirijo kot primer nesramnega poligona za velike sile, ki na očeh javnosti preigravajo svoje strateške cilje, hkrati pa umirajo ljudje, v Evropo pa prihajajo begunci. »Turčija je posebna država v tem sklopu vprašanj, ki postaja vse močnejši globalni igralec,« je povedal Bogovič in opozoril, da se v tej državi vedno bolj zaostrujejo tudi interne politične razmere. Evropa mora po Bogovičevem globokem prepričanju znati zaščititi evropske meje, in ne more računati, da jih bo ščitila Turčija, vendar pa EU s Turčijo potrebuje dogovor, mora ji tudi pomagati, da to breme migrantske in begunske krize prebrede.

 

Bogovič se je dotaknil tudi aktualne tematike glede vina Teran, kjer se dogaja nek presendan v EU, saj Hrvati želijo dokazati, da je Teran njihova sorta, čeprav je zaščiten kot refošk, ki je pridelan na Krasu v Sloveniji, čeprav je zdaj Evropska komisija deloma prisluhnila argumentov Hrvaške, da bi pri uporabi imena Teran tej državi dali eno izjemo kar 20 let. Naši kraški pridelovalci in slovensko kmetijsko ministrstvo upravičeno nasprotujejo temu, in delim njihovo mnenje, da je treba evropsko zaščito Terana v Sloveniji uveljaviti do konca tako, kot je bila uveljavljena.

 

Kako povezuje aktivnosti svojega dela v Evropskem parlamentu v Bruslju s potrebami Slovenije, je Bogovič predstavil skozi več primerov, predvsem s področja spodbujanja črpanja evropskih sredstev v novi finančni perspektivi, kjer mora Slovenija hitro spremeniti miselnost in svoje pristope, da bo še naprej učinkovito črpala eu sredstva, tudi za velike infrastrukturne projekte, kot je npr. drugi tir Divača Koper. »Nisem tisti človek, ki bi rušil. Vedno poskušam graditi,« je dejal Bogovič, ki se trudi tudi kot evropski poslanec pomagati slovenski državi, gospodarstvu, ljudem ter odpirati nove vsebine, povezovati in spodbujati razvojne projekte v Sloveniji.

 

V zaključku pogovora je Bogovič  spregovoril tudi o pričakovanjih za EU za leto 2017, v katerem se pričakuje volitve v Franciji in Nemčiji, v ospredju bo še vedno Brexit, vprašanja migracij, varovanja meja EU, varnosti nasproti terorizmu itd., kot tudi o priložnostih za Slovenijo na področju povezovanja in krepitve mobilnosti na podeželju.

 

Vir: Radio Bob – »Gostili smo evropskega poslanca Franca Bogoviča«, 26. 12. 2016: http://www.radiobob.si/4120