Bogovič za TV Vaš Kanal: »Pametne vasi so slovenska prihodnost!«

»Slovenija je članica EU, zato nikakor ne moremo mimo vprašanja, v katero smer se bo razvijalo slovensko podeželje v prihodnjih desetletjih!«

 

Ljubljana, Novo mesto, Metlika, 31. januar 2018 – Prva tema oddaje TV Vaš kanal »Smo dobri gospodarji?«, ki je bila predvajana, 23. januarja 2018,  je bila namenjena predstavitvi ciljev regionalnega omizja v organizaciji evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na temo »Pametne vasi v Beli krajini – nove tehnologije in koncept za ohranitev podeželja«. Bogovič je s sogovorniki: direktorjem Kmetijske zadruge Metlika Jožetom Cajnarjem, direktorjem Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomažem Kordišem, direktorjem Grma Novo mesto – Centra biotehnike in turizma Tonetom Hrovatom, mladim kmetom Jurijem Janžekovičem, ustanoviteljem IT podjetja Simplify Simonom Kozinom in Luko Lovšinom iz podjetja Turizem Lovšin – iskal možnosti in priložnosti za preprečitev digitalnega in razvojnega prepada med urbanimi središči in podeželjem v prihodnjih desetletjih, ki bi  povzročil izseljevanje podeželja, revščine in propadanja kmetij. Oddajo je vodil voditelj novomeške televizije Slobodan Jović.

 

»To, kar imamo v Sloveniji, je ena najboljših razmerij poselitve: urbano – podeželje«, je povedal na omizju Bogovič in predstavil namen svoje organizacije regionalnih omizij na temo »Pametnih vasi«. Cilj omizij je odkrivanje, vključevanje in povezovanje dobrih slovenskih praks, ki predstavljajo veliko  priložnost za Slovenijo.  »Slovenija lahko postane vodilna v razvoju novih tehnologij na področju razvoja podeželja – ne bodimo zgolj sledilci, ampak prvi na področju pametnih vasi,« je svoj moto izpostavil evropski poslanec.

 

Uvodoma je predstavil  demografski izziv in statistične podatke, ki kažejo na staranje prebivalstva. Izpostavil je nujnost, da na podeželju ustvarimo takšne pogoje, ki bodo pritegnili mlade, da ostanejo na kmetijah. Pri tem je Bogoviča podprl mladi kmet Janžekovič, ki si kmetovanja ne zna predstavljati brez novih pristopov in tehnologij. Bogovič je kot drugi, tretji, četrti in peti ključni izziv za razvoj evropskega in slovenskega podeželja izpostavil, da so to: infrastrukturni, kmetijski, socialni in globalni. »Zaznavamo drastičen padec števila ljudi, ki se ukvarjajo s kmetijstvom – kar je logična posledica večje učinkovitosti. Mehanizacija se je v zadnjih desetletjih močno spremenila«, je kot prvi razlog navedel Bogovič. »Drug razlog je, da  cela vrsta ljudi zaradi obsega kmetij ugotavlja, da je prihodek premajhen, zato so si našli zaposlitev v drugih panogah,« je pojasnil.

 

V nadaljevanju omizja je Bogovič s sogovorniki iskal odgovore na razvojna vprašanja za sodobno in poseljeno slovensko podeželje, predvsem pa: kako ohranjati privlačno življenje za mlade na podeželju in hkrati zagotavljati kakovost življenja za starejše. »V Skupni kmetijski politiki EU je tudi za prihodnje programsko obdobje veliko poudarka na tem, da bomo število kmetij obdržali, da bo tudi družinska kmetija prišla nazaj do veljave …« , je povedal Bogovič in ob tem predstavil nek povsem nov izziv, pred katerim je EU, ker se v njenih članicah, kot so Romunija, Bolgarija, Slovaška … pojavljajo 1.000 – 10.000 hektarske kmetije, ki so v lasti nečlanic EU – Rusije, Kitajske …

 

Udeleženci so v razpravi izpostavili tudi mnenje, da je država resda zaščitila podeželje, a s tem otežila življenje na podeželju, opozorili so na preveč birokracije oz. papirlogije pri njihovem delu na kmetijah, pa tudi na vsakodnevne izzive sobivanja med kmetijstvom in kmečkim turizmom, saj turiste pogosti moti tudi hrup okoliške kmetijske mehanizacije, traktorjev itd.

 

»Kmetje morajo spremeniti miselnost glede delovanja v prihodnje«, pa je ob zaključku omizja povedal Bogovič, ki prihodnost slovenskega podeželja vidi prav znotraj evropskega koncepta pametnih vasi.

 

***

Vabljeni k ogledu prispevka na TV Vaš kanal, v oddaji Smo dobri gospodarji?«, ki se začne na 36 sekundi in zaključi na 13 minuti 20 sekund in je bila predvajana, 23. januarja 2018: