Bogovičev odziv na govor predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen o stanju v Uniji

Strasbourg, 14. september 2022 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je odzval na letni nagovor predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen na stanje v Uniji.

Celoten odziv poslanca Bogoviča na govor predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen,  je podan v nadaljevanju:

“Letni nagovor predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen je bil v prisotnosti Olene Zelenske, žene predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega. Izražena je bila popolna podpora Ukrajini v vojni z Rusijo in poklon prebivalstvu Ukrajine za herojski upor agresorski ruski vojski.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v svojem letnem nagovoru napovedala številne nove pobude, ki jih bo predlagala Komisija: EU banko za vodik, oskrbo EU z redkimi surovinami, ukrepe za varovanje demokracije, krepitev spoštovanja pravne države, pobudo za medgeneracijsko solidarnost, reformo pogodb EU.

Vendar je ob vseh teh visokoletečih idejah in strategijah, ki seveda naslavljajo pomembne zadeve, v govoru predsednice EK manjkal stik z realnostjo, situacijo v kateri se trenutno nahajamo in proti kateri, še hujši, drvimo. V govoru sem pričakoval večji poudarek na konkretne kratkoročne protikrizne ukrepe, tako za inflacijsko in energetsko krizo, ko državljani in evropska industrija s strahom pričakujejo zimo, kot tudi ukrepom proti prehranski krizi, ki bo lahko sledila kmalu, na kar nas opozarjajo tako slovenski, kot evropski kmetje ter predstavniki ostalih členov v prehranski verigi. 

Von der Leyen se žal niti z eno besedo ni dotaknila prehranske varnosti in težavnega položaja, v katerem so se znašli slovenski in evropski kmetje.  Slednjim se nalaga nove administrativne ovire ter jim grozijo nove in nove prepovedi glede kmetovanja, kot je npr. aktualen predlog nove uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, ki ga predlaga sedaj, v najbolj neprimernem trenutku, ista  Evropska komisija, kateri predseduje Von der Leyen. Predlog te uredbe namreč prepoveduje uporabo vseh pesticidov za varstvo rastlin na zaščitenih območjih.  Ker imamo v Sloveniji največ zavarovanih območij v Evropi, bi uveljavitev te uredbe samo v Sloveniji povzročila konec uporabe pesticidov na skoraj 50 odstotkih kmetijskih površin. V veliki meri bi bilo onemogočeno tudi ekološko kmetovanje na teh površinah.

Pričakoval sem, da bo predsednica EK danes v govoru vendarle nakazala, da bo treba malo revidirati (pre)ambiciozne okoljske cilje in dinamiko izvajanja le teh, ki smo si jih v EU zastavili pred pojavom pandemije ter pred rusko agresijo na Ukrajino in posledično energetsko krizo, kateri bo kmalu sledila še prehranska.

Pričakujem, da se pri Evropski komisiji začnejo takoj zavedati pomena samooskrbe s hrano v Evropi,  da se zagotovi, da bo kmetovanje v Evropi še možno in konkurenčno in bo možno pridelati dovolj hrane. Žal njihovi predlogi gredo v popolnoma nasprotno smer. Evropski komisiji je treba preprečiti, da bi kmetijstvu naredila to, kar se dogaja na področju evropske energetike.”