Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Danes, 21. septembra, obeležujemo Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence. Za 2. nacionalno konferenco: Stanje in izzivi na področju Alzheimerjeve bolezni v Sloveniji v luči nove realnosti na okrogli mizi »Pobuda Alzheimer Europe« je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) na povabilo NIJZ pripravi video nagovor.

V svojem govoru je Bogovič med drugim poudaril:

»Že vse od mojega začetka politične poti odločno podpiral socialne inovacije glede starajoče družbe, te pa so tudi koncepta Pametnih vasi, katerih idejni oče sem. Še kot župan Občine Krško poskušal naslavljati izzive starajoče se družbe v naši občini, saj smo zelo hitro razumeli, da je treba končno imeti sodoben dom za starejše, pojavila pa se je tudi ideja o pomoči starejšim na domu. V Občini Krško sodelujem tudi pri umestitvi Pametne srebrne vasi na Senovem, ki bo namenjena oskrbi starejših z najrazličnejšimi storitvami, med katerimi bo tudi spremljanje demence ter pomoč tako bolnim kot tudi njihovim svojcem pri prepoznavanju ter soočanju s to boleznijo.

Alzheimerjeva bolezen nikakor ni lahka tema, številne družine so prav zaradi te bolezni globoko prizadete. Zato je prav in nujno, da se o tem govori in se prizadetim nudi vsa potrebna podpora. Delo je na nas vseh, posameznikih, institucijah in lokalnih ter državnih oblasteh. Vsem želim veliko poguma in srčnosti pri soočanju s to težko boleznijo.«