Delegirani akt Evropske komisije glede terana je najslabša rešitev. Kmetijsko ministrstvo je ni znalo preprečiti.  

Ljubljana, 19. maj 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je sodeloval v oddaji 24 UR ZVEČER na temo problematike terana, potem ko je ta dan Evropska komisija objavila delegirani akt, ki opredeljuje omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena Teran. Bogovič je opozoril, da je ta rešitev za Slovenijo najslabša, kajti ne omejuje proizvodnje, ta proizvodnja se lahko zelo razširi na Hrvaškem, tožba pa, v kolikor gremo v to, bo zagotovo trajala nekaj let. Kmetijskemu ministru Dejanu Židanu je v soočenju na njegove izgovore za neuspeh ministrstva, kjer preusmerjajo pozornost s svojega neuspeha na druge, tudi na EU, dejal: »Po stari navadi, v Sloveniji dobivaš politične točke, če napadaš Hrvaško in Evropsko unijo, vinarji pa bodo tu potegnili kratki konec, tudi zaradi teh nespametnih napadov.«

 

V oddaji z voditeljico Suzano Perman in v vroči debati s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom in vinarjem Borisom Lisjakom je Bogovič povedal naslednje:

 

»Bitka za teran ni izgubljena, kajti Teran je slovensko vino, zaščiteno v Evropi in samo naš teran bo tudi evropsko zaščiten. To kar je bilo sedaj zapisano v tej uredbi (opp. Evropske komisije – t. i. delegirani akt), je to, da se Hrvaški dopusti ime Teran za grozdje, za vinsko trto. In sam sem ves čas v pogovoru z ministrom in tudi z vinarji bil samo v tem različnega mnenja, da bi se šel pogovarjal, povedal naše argumente, ne pa da b se 2 x v junij in avgustu, ko je bilo ključno za to, zavrnil pogovore najprej s hrvaško stranjo, potem z Evropsko unijo. V pogovoru sem uspel rešit kranjsko klobaso, prepričan sem, da bi bili Kraševci in pa ostali dovolj modri, da bi našli rešitev tudi za Teran, ki bi bila boljša, kot je ta sedaj, zapisana v tej uredbi, ki je za nas najslabša, kajti ne omejuje proizvodnje, ta proizvodnja se lahko zelo razširi na Hrvaškem, tožba pa, v kolikor gremo v to, bo zagotovo trajala nekaj let.

 

Povsem napačen je zapis v hrvaškem mediju. Jaz se s Hrvaško nisem nikoli pogovarjal niti o Kranjski klobasi, o tem sem se pogovarjal z Avstrijci, niti o Teranu. Kajti Teran je postal aktualen – to, kar sedaj rešujemo, potem ko je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, to je bilo leta 2013, od takrat naprej je gospod Židan ves čas minister.

Razlika, ki je očitno gospod minister Židan ni pojasnil tudi Kraševcem, je ta, da je 2013 stopila ta uredba v veljavo, ki to izjemo v delegiran aktu omogoča, da se ta sorta vpiše. Hrvaška pa si je pravni temelj zato naredila 2010, ki ga je vpisala v sortno listo. In sam bi šel v izpodbijanje tega pravnega temelja, da je 2010 bila na napačen način vpisana ta sorta (opp. na Hrvaškem), kajti to je refošk. In, delim isto mnenje, bojim pa se, da sta g. Lisjak in g. Colja bila zavedena – g. Coljo sem vprašal 2 meseca nazaj, ali je to uredbo prebral, in mi je povedal da je ni. In vinarjem bi predlagal, poleg tega da zagovarjajo ministra, tudi sam ga zagovarjam, kadar je to potrebno, preberejo tudi uredbo, kajti v sporu, postopku bo treba uredbe poznat.

 

Minister Židan: po stari navadi, v Sloveniji dobivaš politične točke, če napadaš Hrvaško in Evropsko unijo, vinarji pa bodo tu potegnili kratki konec, tudi zaradi teh nespametnih napadov.«

 

VIDEO:  Iz 24UR ZVEČER: Zaščita terana (POP TV, 19. 5. 2017.

 

http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61927365&section_id=2&article_id=4114625