Kohezijska politika EU je temelj razvoja tudi slovenskega podeželja

Strasbourg, 18. maj 2017 – »Kohezijska politika mora ostati temelj v novi evropski finančni perspektivi, če želimo imeti še naprej Evropsko unijo,« je na današnjem plenarnem zasedanju pri razpravi o tehnični pomoči pri kohezijski politiki EU in ustreznosti financiranja evropskih regij poudaril evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). »Kohezijska politika je orodje, s katerim solidarnost Evropske unije iz prakse privedemo v realno življenje. V tem tisočletju smo imele nove države članice priložnost koriščenja izdatnih kohezijskih sredstev. Tudi sam sem bil župan v občini s 25.000 prebivalci, v kateri smo pokoristili več kot 40 milijonov EU sredstev. Številni vodovodi, čistilne naprave, širokopasovne povezave na odročnih področjih so rezultat kohezijske politike,« je uvodoma dejal Bogovič.   

 

Na osnovi kohezijske politike so se v 80., 90. letih razvile pokrajine na Irskem, v Walesu, v Španiji, na Portugalskem, v Grčiji in drugih državah članicah. V zadnjem desetletju pa smo s pomočjo kohezijskih sredstev razvili tudi Slovenijo in ostale nove članice v EU. Poleg finančnih in različnih sredstev pa potrebuje kohezijska politika tudi močno tehnično pomoč. »Pomoč, s katero najprej usposobimo državno raven, se približamo lokalnim skupnostim, gospodarstvu, znanosti in raziskavam. Če smo v prejšnjem finančnem obdobju morali osvojiti tehnologijo, kako zgraditi velik objekt, je sedaj treba nadgraditi znanje, kako povezati med seboj gospodarstvo, znanost, lokalne skupnosti, državo in skozi pametno specializacijo pripeljati nove tehnologije razvoja v posamezne države,« je še dodal Bogovič.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o poročilih kohezijske politike EU (plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, 18. 5. 2017):