Evropska nagrada za čebele je priznanje dragocenim projektom, ki izkazujejo skupno zavezo EU kmetijstva k zaščiti opraševalcev

Podeljena tudi nagrada za izboljševanje kakovosti okolja v Evropi – Belleuropa 2019 

 

Bruselj, 10. december 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) danes že četrtič zapored gosti podelitev priznanj v okviru tekmovanja za Evropsko nagrado za čebele 2019 (European Bee Award 2019), s katerimi se nagrajuje izjemne in prijazne kmetijske prakse za zaščito čebel in ostalih opraševalcev. Na prireditvi poleg gostitelja in uvodničarja Bogoviča sodeluje tudi sopredsednik mednarodnega odbora UNEP za vire in nekdanji slovenski evropski komisar dr. Janez Potočnik.

Bogovič je danes gostil in moderiral tudi Evropsko konferenco o biotski raznovrstnosti, kjer je podelil nagrado za izboljševanje kakovosti okolja v Evropi – Belleuropa 2019

 

Evropska čebelja nagrada se podeljuje od leta 2014 dalje, ko sta organizaciji ELO – Evropska organizacija lastnikov zemljišč in CEMA – organizacija, ki združuje evropske proizvajalce kmetijske mehanizacije, prvič pripravili natečaj. »Glavni cilj nagrade je spodbujanje rešitev in dobrih praks, ki prispevajo k boljšemu stanju biotske raznovrstnosti. Namenjena je nagrajevanju različnih subjektov – od lastnikov zemljišč, raziskovalcev, upravljavcev zemljišč itd., ki izvajajo inovativne projekte in iščejo ustrezne rešitve, s katerimi prispevajo k boljši zaščiti čebel in drugih opraševalcev v kmetijskem okolju. Evropska nagrada za čebele je tako pomembno priznanje zelo dragocenim projektom, ki iz leta v leto dokazujejo skupno zavezo evropskega kmetijstva k zaščiti opraševalcev,« je v uvodnem govoru dejal Bogovič.

 

Spomnil je, da je temeljna filozofija EU nagrade za čebele trdno povezana z duhom Svetovnega dneva čebel, ki so ga na pobudo Slovenije leta 2017 sprejeli Združeni narodi, praznujemo pa ga že drugo leto zapored. »To tudi dokazuje, da zaščita čebel in drugih opraševalcev ter podpora do opraševalcev prijaznim kmetijskim praksam še nikoli nista bili tako visoko na politični agendi EU,« je poudaril Bogovič, ki je prepričan, da takšni projekti pomagajo ozaveščati javnost o pomenu varovanja okolja ter pozdravlja pripravo Evropskega zelenega dogovora, o katerem bo Evropski parlament odločal jutri.

 

Število prijav na tekmovanje za evropsko čebeljo nagrado se iz leta v leto povečuje. Letos je bilo skupno oddanih kar 36 prijav. Slednje po Bogovičevih besedah dokazuje, da nagrada resnično pridobiva na pomenu in je tudi generator novih idej, ki spodbujajo rešitve za izboljševanje biotske raznovrstnosti v EU.

 

Zmagovalni projekti in zmagovalci Evropske čebelje nagrade 2019 so bili razglašeni na večerni slovesni prireditvi. Ti so v kategoriji 1: PRO-zemeljska/planetna jabolka iz Bodenskega jezera, v kategoriji 2: Čitalnik “Bee Varroa, v kategoriji posebne omembe žirije pa: Zelene strehe avtobusnih postajališč, Utrecht. 

 

    

 

 

Bogovič je bil danes sicer tudi so-organizator ter moderator Evropske konference o biotski raznovrstnosti (European Biodiversity Conference) na temo »Podzemno življenje in biotska raznovrstnost za zdravo zemljo«, ki je danes prav tako potekala v Evropskem parlamentu. Na njej je Bogovič hkrati podelil tudi letošnjo nagrado Belleuropa 2019. Nagrada je namenjena zlasti prepoznavanju pomembnosti in vrednosti skrbno upravljanih naravnih habitatov, s katerimi se izboljšuje podeželska pokrajina in povečuje njena biotska raznovrstnost. Nagrada tudi spodbuja trajnostne poslovne modele, ki temeljijo na odgovornem kmetijstvu, podeželskem turizmu, promociji regionalnih, ekoloških ali tradicionalnih kmetijskih izdelkov z majhnim vplivom na okolje itd.

 

Bogovič je nagrado izročil zmagovalcu – dolini Val Belviso v Italiji, ki je primer odličnega upravljanja z vidika ohranjanja okolja in prostoživečih živali.

 

FOTO: Bogovič na Evropski konferenci o biotski raznovrstnosti podelil nagrado Belleuropa 2019 za primer odličnega upravljanja z vidika ohranjanja okolja in prostoživečih živali