Evropski poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič EP in evropsko javnost opozoril na problematiko gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter pozval k dogovoru med Slovenijo, Italijo in Hrvaško glede umestitve plinskih terminalov ter k postopku v skladu z evropskimi normami

Strasbourg, 16. september 2014 ? Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič je včeraj zvečer, prvi dan plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta (ki poteka od 15. do 18. 9. 2014) izkoristil pravico do enominutnega govora (med prvo sejo vsakega delnega zasedanja predsednik EP za največ trideset minut da besedo poslancem, ki želijo parlament opozoriti na zadevo političnega pomena, vsak poslanec pa ima za govor največ minuto časa),v katerem je Evropski parlament in evropsko javnost opozoril na problematiko italijanskih načrtov za postavitev plinskega terminala v Tržaškem zalivu, ki se vedno znova vračajo na dnevni red. Pozval je k dogovoru med Slovenijo, Italijo in Hrvaško glede umestitve plinskih terminalov ter k postopku, ki bo v skladu z evropskimi normami. Bogovič je prepričan, da je pri tej problematiki treba priti do rešitve, ki bo okolju prijaznejša ter sprejemljivejša za ljudi na obeh straneh meje.

?V Sloveniji smo že večkrat nasprotovali netransparentnemu umeščanju plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, v neposredni meji med Slovenijo in Hrvaško. To je območje, kjer prebiva okoli sto tisoč ljudi, to je območje, kjer sta dve pomembni pristanišči ? Koper in Trst, območje, ki je zaznamovano s turizmom.

Zato je tudi zadnji postopek umeščanja plinskih terminalov nekaj stran od meje za Slovenijo nesprejemljiv. Nesprejemljiv pa je predvsem postopek, po katerem se ti terminali umeščajo, kajti slovenske okoljske organizacije, Vlada Republike Slovenije in ostali pomembni akterji niso bili vključeni v ta postopek.

Zato v Sloveniji pričakujemo, da se Slovenija, Italija pa tudi Hrvaška dogovorijo o umestitvi plinskih terminalov in da postopek poteka v skladu z evropskimi normami.

Minutni govor poslanca Republike Slovenije v Evropskem parlamentu (EPP ? SLS) Franca Bogoviča si lahko v celoti ogledate spodaj.