Filip Repič: Moja izkušnja stažiranja v pisarni evropskega poslanca Franca Bogoviča in Evropskem parlamentu

Bruselj, Ljubljana – 3. november 2022 – V pisarni evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) je pred kratkim opravil 6 mesečno stažiranje študent Filip Repič. Za spletno stran poslanca je strnil svoje vtise o izkušnji stažiranja pri Bogoviču in njegovi ekipi, doživetju Evropskega parlamenta, Bruslja in obsika kraja Gent v Belgiji. V nadaljevanju je podan njegov prispevek:

“Sem Filip Repič, študent 2. letnika fizioterapije na Alma Mater Europaea v Mariboru. Že pred dobrima dvema letoma sem spoznal evropskega poslanca g. Franca Bogoviča in se seznanil z možnostjo stažiranja v njegovi poslanski pisarni. Izvedba je nato zaradi Covid-19 zastala in jo je bilo mogoče izpeljati šele v tem letu.

Stažiranje ali praksa pri evropskem poslancu Francu Bogoviču je bila ena mojih najboljših izkušenj v življenju. Bila je priložnost, ki mi je prinesla ogromno novega znanja in razširila obzorja, ne samo na področju dela v Evropskem parlamentu, temveč tudi življenja v tujini.

Opravljanje moje prakse se je najprej začelo v pisarni g. Bogoviča v Ljubljani, kjer sem dva dni spoznaval način dela in institucije. Po tej t. i. prvi fazi je sledila pot v Belgijo, kamor sem odpotoval v soboto, 17. 9. 2022, ko sem iz zagrebškega letališča odletel v Bruselj. Po prihodu na letališče v Bruslju, sem se z avtobusom odpravil proti SPC–ju (Slovenski pastoralni center), kjer sem stanoval v času dela pri evroposlancu.

Z delom v Evropskem parlamentu sem pričel v ponedeljek, 19. 9. 2022. Sprejel me je poslančev asistent Jure, ki mi je razkazal parlament in me seznanil z delom v bruseljski pisarni. Delo je bilo zelo raznovrstno, od prevajanja dokumentov, zbiranja informacij in pisanja iztočnic za poslančeve intervjuje, pisanja zapisnikov sestankov, do objavljanja podnapisov na videoposnetkih in pisanja novic za spletna omrežja, ena izmed lažjih nalog pa je bilo kuhanje kave.   

Med bivanjem v SPC-ju sem spoznal tudi druge stažiste iz Slovenije, s katerimi smo se odlično ujeli. Ob večerih smo radi pogledali kakšen film ali pa serijo, se ob tem pogovarjali in spili kakšno pivo. Ob četrtkih smo radi zašli na »Plux«, kjer smo se družili tudi s stažisti iz drugih držav in kjer so bile zabave, s katerih smo se vračali v zgodnjih jutranjih urah.

Med vikendi, ko sta na obisk prišla bratranec in sestrična, smo si ogledali mesto Bruselj, ki je zares ogromno. Videl sem vse največje znamenitosti mesta kot sta npr. Atomium in Manneken Pis, seveda pa sem z veseljem zavil tudi v Delirium Village, kjer se nahajajo pristni belgijski pubi s široko paleto belgijskega piva. Ogledal sem si tudi mesto Gent, ki mi je bilo osebno bolj všeč, saj je manjše, pa tudi tamkajšnja arhitektura mi je bila lepša. V Gentu je bilo tudi veliko manj tujcev in smeti na ulicah, katere so me na začetku bivanja v Bruslju konkretno šokirale. 

Po opravljeni praksi z veseljem ugotavljam, da mi je prinesla veliko. Dobil sem nove izkušnje za življenje (kot so, kako se sam znajti v tako velikem mestu, da se še kako splača potruditi za izobrazbo in bolj lagodno življenje, izboljšal pa sem tudi svoje znanje angleščine), uresničila se mi je tudi želja po življenju in delu v tujini.

Na koncu se želim g. evroposlancu Francu Bogoviču prisrčno zahvaliti, da me je sprejel med svoje stažiste in mi s tem omogočil spoznati delo in življenje v Evropskem parlamentu. Hvala tudi njegovi ekipi, s katero sem se lepo razumel in so me usmerjali pri delu.”

Filip Repič