Franc Bogovič čestital Borisu Pahorju ob 101. rojstnem dnevu

Ljubljana, 26. avgust 2014 ? Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič je čestital pisatelju Borisu Pahorju, ki danes praznuje 101. rojstni dan.

Čestitko lahko v celoti  preberete v nadaljevanju.

 

Ljubljana, 26. avgust 2014

 

Spoštovani gospod Pahor,

 

ob vašem častitljivem jubileju, 101. rojstnem dnevu, vam želim vse najboljše.

 

V svojem življenju ste doživeli marsikaj. Marsikaj ste tudi zapisali in s svojimi mnogimi leposlovnimi in drugimi deli, ki so med najbolj prevajanimi iz slovenščine v druge jezike, venomer pomagate učiti, soustvarjati zgodovino, pomagate ohranjati naš slovenski kolektivni spomin in o njem razširiti besedo tudi med druge narode. Vsega tega niste nehali početi niti v času, ko Slovenija za vas ni imela niti prostora niti lepe besede, kar še poudarja vašo globoko zavednost, ki jo občudujem.

 

Osebno v celoti delim vašo proevropsko naravnanost. Strinjam se, da moramo ideje, ki smo jih izbrali, da nas združijo v evropsko družino, uresničevati in živeti vsak sleherni dan. Kot novoizvoljeni evropski poslanec sem dobil novo priložnost in dobro izhodišče, da lahko še bolj aktivno in bližje središču dogajanja aktivno delujem na tem področju in zavezujem se tudi vam, da bom to dosledno počel.

 

Nisem pozabil na vaš poziv slovenski politiki, ki ste ga izrekli ob praznovanju svojega stotega rojstnega dne lani na odru SNG v Ljubljani, ko ste v borbi za vsaj še minuto besede opozorili slovensko politiko in javnost na nujnost ohranjanja spomina na žrtve fašističnih koncentracijskih taborišč s postavitvijo spomenika. Veseli me, da bo tudi zaradi vašega poziva ta ideja morda še hitreje doživela izvedbo in bo v prestolnici že kmalu postavljen spomenik z Župančičevo mislijo ?Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt.? v spomin na vse žrtve vojn in z vojnami povezane žrtve na območju Republike Slovenije. Upam, da se srečava na otvoritvi in da se vsa Slovenija skupaj pokloni vsem, ki jih ni več, da smo mi lahko.

 

Želim vam, da bi še dolgo vitalno opozarjali politiko na dano besedo in državljane na njihove priložnosti ter dolžnosti, in tako nikomur pustili, da ga subjektivne okoliščine zazibljejo v lenoben sen lastnega udobja, pač pa nas še naprej spodbujali k globokemu premisleku o družbi, slovenskem jeziku in narodni identiteti, nam kazali širšo sliko objektivnosti in izpostavljali pomen družbene aktivnosti.

 

S spoštovanjem,

Franc Bogovič

predsednik Slovenske ljudske stranke in poslanec RS v Evropskem parlamentu