Franc Bogovič in Tanja Fajon se zavzela za boljšo perspektivo mladih v državah Zahodnega Balkana

Bruselj, 21. junij 2016 ? Evropska poslanca Tanja Fajon (S&D) in Franc Bogovič (EPP) sta z današnjo konferenco ?Boljša prihodnost za mlade na Zahodnem Balkanu,? ki sta jo kot slovensko pobudo s podporo Ministrstva za zunanje zadeve RS organizirala v Evropskem parlamentu, poudarila nujnost ustvarjanja boljše perspektive za mlade v državah Zahodnega Balkana. ?Da so slovenska prizadevanja za evropsko prihodnost mladih na Zahodnem Balkanu zelo dobrodošla dokazuje tudi izjemen odziv in več kot 150 udeležencev konference,? sta v polni dvorani še poudarila Bogovič in Fajonova.

Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP) je izrazil trdno podporo prihodnji širitvi EU na področje Zahodnega Balkana, ki je tudi po geografski legi notranja regija Evrope. ?Ključno je, da se v državah Zahodnega Balkana spodbuja gospodarski razvoj, ki bo ustvarjal nova delovna mesta tudi za mlade, kar je pomembno tudi za mlade  povsod po Evropi, in druge reforme za uveljavitev evropskih standardov. Zato pozivam Evropsko komisijo k takšni kohezijski politiki, ki bo z razvojnimi evropskimi sredstvi bolj naklonjena državam Zahodnega Balkana,? je še poudaril Bogovič, ki je prepričan, da morajo mladi v tej regiji dobiti tudi oprijemljivejšo evropsko perspektivo skozi konkretne projekte in delo.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) je poudarila, da ima EU že vrsto različnih programov za mlade, ki jih je treba še učinkoviteje uporabljati. ?Voditelje v regiji pozivam, naj ustvarijo čim boljše pogoje za mlade, sicer se bo množično zapuščanje držav s strani generacije, ki naj bi bila motor družbenega napredka, samo še nadaljevalo. Pozdravljam ustanovitev Regionalnega urada za sodelovanje na področju mladine v zahodno balkanskih državah (RYCO) in močno upam, da bo skozi sodelovanje, študijske izmenjave, potovanja in s projekti širil duh sprave v regiji. V tej luči pričakujem, da bo julijski vrh Berlinskega procesa v Parizu prinesel še konkretnih dogovorov, ki jih bomo v Sloveniji in v Evropskem parlamentu z veseljem podprli,? je zaključila Fajonova.

 

20160621_094324 20160621_100700 20160621_100815 20160621_100711

Na konferenci, ki jo je z otvoritvenim nagovorom odprla evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu, je sodelovala tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, albanski minister za mladino in socialne zadeve Blendi Klosi, državna sekretarka z Ministrstva za zunanje zadeve Darja Bavdaž Kuret, vodja pogajalske skupine za vstop Srbije v EU dr. Tanja Miščević ter predstavniki stroke, ki se v Sloveniji in državah Zahodnega Balkana z omenjeno tematiko ukvarjajo na vsakdanji ravni.