Franc Bogovič: Poslanski kolegi iz EPP so sprejeli novo slovensko komisarsko kandidatko, vendar bo podpora skupine na koncu v celoti odvisna od kakovosti njenih odgovorov na zaslišanju v Evropskem parlamentu

Bruselj, 15. oktober 2014 ? Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič se je danes odzval na imenovanje nove slovenske komisarske kandidatke Violete Bulc in na razpravo o tej kandidaturi na današnji seji Poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Njegov celoten komentar podajamo v nadaljevanju.

 

?Saga z izborom slovenskega člana oz. članice Evropske komisije s prejšnjo kandidatko gospo Bratušek je naredila veliko škodo ugledu Slovenije v Evropi, s tem pa smo zapravili tudi veliko priložnost, da bi slovenski komisar zasedal podpredsedniško mesto v novi sestavi Evropske komisije. Ravno zato sem kolege na današnji seji Poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu (EP) znova spomnil, da smo slovenski poslanci EPP pravočasno opozarjali tako predsednika Evropske komisije g. Junckerja, kot poslance iz vrst EPP, kaj se lahko zgodi v primeru kandidatke gospe Bratuškove, če se bo vztrajalo pri njeni kandidaturi. Dejstvo je, da tudi nova komisarska kandidatka ga. Violeta Bulc, nima praktično nobenih političnih izkušenj, kar je po eni strani lahko razlog za zaskrbljenost, po drugi pa je to lahko tudi priložnost za uspešno delo, če ima človek jasno vizijo, odločnost za doseganje ciljev ter ustrezno znanje. Glede na kandidatkin življenjepis, v katerem so navedene izkušnje iz mednarodnega okolja, ter včerajšnjo predstavitev pred slovenskimi poslanci EPP, menim, da je prav, da kandidatka Bulčeva dobi pošteno priložnost za predstavitev v EP in možnost, da nas evropske poslance prepriča v svoje sposobnosti opravljati tako zahtevne naloge. Veseli me, da je podobno stališče danes zavzel tudi predsednik Poslanske skupine EPP g. Manfred Webber, kot tudi celotna Poslanska skupina EPP. So pa številni poslanski kolegi opozorili, da bo podpora na koncu še vedno odvisna od tega, kako se bo kandidatka odrezala na zaslišanju, in da kakršnekoli vnovične slabe in pomanjkljive predstavitve ne mislijo tolerirati.

Glede možnosti, da slovenska kandidatka ga. Bulc dobi podporo EP za mesto komisarke za promet, kar bi tudi za Slovenijo bilo pomembno področje, sem realen optimist in izražam upanje, da se bo uspela na zaslišanje ustrezno pripraviti in popraviti načet ugled naše države.?