Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič ob Svetovnem dnevu kmetic čestital predsednici Zveze kmetic Slovenije Ireni Ule

Ljubljana, 15. oktober 2014 ? Ob današnjem Svetovnem dnevu kmetic je predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič čestital predsednici Zveze kmetic Slovenije Ireni Ule in se zahvalil za neutrudno delo in prispevek kmečkih žena k ohranjanju slovenstva in slovenskega podeželja.

Čestitko predsednika SLS in evropskega poslanca Franca Bogoviča v celoti podajamo v nadaljevanju.

 

***

Spoštovana gospa Ule,

 

ob Svetovnem dnevu kmetic želim izraziti svoje občudovanje in spoštovanje do dela, ki ga opravljate v Zvezi kmetic Slovenije in ki ga opravljajo vse slovenske kmetice in kmečke žene.

Pred devetnajstimi leti, 15. oktobra 1995, je Organizacija združenih narodov na konferenci v Pekingu razglasila ta dan za Svetovni dan kmetic z namenom izboljšanja položaja kmečkih žensk po vsem svetu. Obenem so zastavili cilje zmanjšanja revščine med ženskami, zmanjšanja nasilja nad ženskami, izboljšanja izobrazbene ravni žensk na podeželju ter zmanjšanja njihove ekonomske in politične neenakopravnosti. V 19 letih, odkar obeležujemo vaš dan, smo se nekaterim od omenjenih ciljev približali, vendar pot do njih ostaja še dolga.

Za kmete ima Slovenija žal še vedno premalo posluha. To se je lani pokazalo med drugim tudi s poskusom uvedbe Zakona o davku na nepremičnine, ki bi slovensko kmetstvo precej prizadelo, na kar smo v SLS s pomočjo podpisnikov peticije Proti davku na nepremičnine glasno in vztrajno opozarjali, prisluhnilo pa nam je tudi Ustavno sodišče RS in uvedbo zakona preprečilo. Premalo v Sloveniji naredimo tudi za mlade prevzemnike kmetij, ki se zato vse manj odločajo za nadaljevanje dela in tradicije svojih prednikov. Resnično upam, da bo poziv Kongresa evropskih kmetov 2014, ki je prejšnji teden potekal v Bruslju, o pomenu družinskih kmetij v EU slišala tudi nova Vlada RS dr. Mira Cerarja, in da bo temu področju namenila ustrezno pozornost v Programu razvoja podeželja, ki ga mora vlada pripraviti.

Tako pri družinskih kmetijah kot tudi pri ohranjanju slovenskih navad in običajev je vloga Zveze kmetic Slovenije in drugih podobnih društev, kot so aktivi kmečkih žena, neprecenljiva. Kmečke ženske ste tiste, ki skrbite, da se znanje naših prednic in prednikov ne izgubi v vse hitrejšem ritmu življenja, ki ima vedno manj posluha za tradicionalno. Ve ste tiste, ki s svojim delom ?gor držite tri vogale pri hiši?, in skrbite, da se starodavno znanje prenaša iz roda v rod. V težkih trenutkih na pomoč priskočite ljudem v svoji okolici in predstavljate pomembno vez v naši družbi.

V Sloveniji devet odstotkov slovenskih delovno aktivnih žensk dela v kmetijskih dejavnostih, kar je več kot enkrat več od evropskega štiriodstotnega povprečja. Delovniki slovenskih kmetic se ne zaključijo po osmih urah službe, pač pa, kot je dejala kmetica leta 2013 Marija Podobnik, si najbolj zadovoljen šele, ko je vse opravljeno.

Za vaše neutrudno delo in prispevek slovenskih kmečkih žena k ohranjanju slovenstva in lepega slovenskega podeželja se vam iskreno zahvaljujem in vam prisrčno čestitam ob Svetovnem dnevu kmetic!

 

S spoštovanjem,

Franc Bogovič,

predsednik Slovenske ljudske stranke in poslanec RS v Evropskem parlamentu ? član Odbora EP za regionalni razvoj in namestnik v Odboru EP za kmetijstvo in razvoj podeželja

***