Franc Bogovič predstavil delovanje Evropskega parlamenta za podeželska območja v okviru projekta rEUral Europe

Divača, 28. junij 2021 – V sklopu projekta rEUral Europe je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) s predstavniki in občani Občine Divača preko spleta spregovoril o prihodnosti evropskega in slovenskega podeželja. Namen projekta rEUral Europe je pobližje predstaviti delovanje Evropskega parlamenta in ostalih evropskih institucij prebivalcem podeželskih območij.

Bogovič je tako predstavil svoje parlamentarno delo, s poudarkom na pobudi Pametne vasi, hkrati pa je opisal namere Unije za razvoj podeželja. Predsednica komisije Ursula von der Leyen  je namreč razvoj podeželja izpostavila kot eno prioritet njenega mandata, podpredsednica komisije in komisarka zadolžena za demografijo Dubravka Šuica pa bo v kratkem predstavila strategijo Dolgotrajna vizija za podeželje (Long-term vision for rural areas). Poleg tega je prikazal ostale ukrepe in načrte, ki so skladni s splošno strategijo EU za zeleno, digitalno in odporno Evropo. Še posebej je izpostavil problematiko mladih na podeželju, za katero vidi rešitve tudi v projektih EU kot Pametne vasi, Erasmus+ in v ukrepih za krepitev delovnih mest. Pri tem je nagovoril mlade, naj se aktivno vključijo v upravljanje družbe in politiko, saj je tudi sam pričel s predsedovanjem v svoji krajevni skupnosti pri 23. letih.

Županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan je predstavila izzive, s katerimi se srečujejo v občini, kot so pomanjkljive širokopasovne povezave in odseljevanje mladih z vasi v mesta. Pri tem je izpostavila tudi namero občine, da bi spodbudila vnovične naselitve v propadajočih krajih s pomočjo subvencijskih politik.

Franc Bogovič je pogovor zaključil s spodbudnimi besedami, s katerimi je opisal prednosti življenja na slovenskem podeželju: “Prepričan sem, da živimo v čudoviti deželi, kjer imamo visoko kakovost bivanja, kjer ni takšnih razlik med ljudmi kot v ostalih državah in s poseljenim podeželjem, zaradi katerega nimamo težav kot v večmilijonskih mestih.”

Pogovor je povezovala Nava Vardjan z Zavoda Dobra pot, ki je tudi organiziral pogovor.