Franc Bogovič: »Skočiti moramo na digitalni vlak!«

Ljubljana, 13. oktober 2017 – Na konferenci »Enotni digitalni trg: priložnosti in izzivi«, ki je pod okriljem Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji potekala v Hiši EU v Ljubljani, so danes govorili o prihodnosti vseevropskega projekta, ki namerava izbrisati obstoječe ovire za spletno poslovanje in trgovanje med prebivalci in podjetji v različnih državah članicah.

 

Na konferenci so bili predstavljeni temeljni stebri, ki sestavljajo strategijo EU za dosego teh ciljev: boljši in lažji dostop tako potrošnikov kot podjetij do digitalnega blaga in storitev  oblikovanje ustreznega okolja za razcvet digitalnih omrežij ter čim boljše izkoriščanje potenciala rasti digitalnega gospodarstva.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je ob tem izpostavil pripravljalni ukrep Pametnih vasi, ki sta ga skupaj z madžarskim poslanskim kolegom Tiborjem Szanyem uspešno spravila skozi postopek sprejema v Evropskem parlamentu. Pripravljalni ukrep, ki je del pobude EU akcije za pametne vasi (angleško: »EU action for Smart villages«), bo v prihodnjem letu zagotovil 3,3 milijona evrov za iskanje novih inovativnih rešitev za nadaljnji razvoj slovenskega in evropskega podeželja.

 

Poleg omenjenih tem so se v pogovoru odpirala tudi vprašanja. ki se postavljajo ob vedno bolj prisotni digitalizaciji. Tako so bile izpostavljene pasti. kot so šibka kibernetska varnost, izguba delovnih mest zaradi avtomatizacije in predvsem nepripravljena zakonodaja, ki izgublja korak z vedno hitrejšim razvojem. Na vprašanje o prihodnosti Slovenije v vedno bolj avtomatiziranem in globaliziranem svetu je Bogovič povedal: »Ko govorimo o digitalizaciji ne govorimo več o prihodnosti, ampak o sedanjosti. Živimo v digitalnem svetu, kjer se veliko analognih konceptov seli v digitalni prostor. Skočiti moramo na ta vlak, sicer nas bodo povozili sistemi  ki prihajajo. Majhen in okreten narod lahko na tem področju naredi marsikaj.«

 

Bogovič je omizje zaključil z mislijo, da se v današnjem svetu države ne delijo več na velike in majhne, ampak na hitre in počasne ter da lahko majhna Slovenija v globaliziranem svetu uspe, če bo le dovolj hitra.

 

Video posnetek konference si lahko ogledate na Facebook strani Evropski parlament Slovenija: