Inovativni kmet Igor Paldauf poskrbel za odlično prepoznavnost slovenskih mladih kmetov na Evropskem kongresu mladih kmetov

Bruselj, Koprivnica, 10. december 2020 – Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je danes organizirala že šesti Evropski kongres mladih kmetov, ki je letos, zaradi pandemije Covid-19 potekal v virtualni izvedbi, a kljub temu z močno zasedbo govorcev, med katerimi so bili evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, predsednik Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu Norbert Lins in predsednik Evropskega sveta mladih kmetov (CEJA) Jannes Maes.

 

V okviru kongresa je potekalo tudi tekmovanje za najinovativnejše kmetijske prakse mladih kmetov, v katerem je na povabilo poslanca Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednika SLS Franca Bogoviča (SLS/EPP) sodeloval tudi slovenski inovativni mladi kmet leta 2019 Igor Paldauf s kmetije Paldauf – BeEko iz Vučje vasi, ki se je potegoval za nagrado v kategoriji “šampion hrane v kmetijstvu”.

 

Kot je v svojem nagovoru izpostavil Bogovič, je Igor Paldauf odličen primer sodobnega mladega kmeta z jasno vizijo prihodnosti svoje kmetije in ki razume, da so sodelovanje in inovacije edina pot naprej. Kljub temu, da nagrada na koncu ni šla v slovenske roke, je Paldauf poskrbel za odlično prepoznavnost slovenskih mladih kmetov, njihovo inovativnost in predanost pridelavi zdrave in kakovostne hrane.

 

Zmagovalci v posameznih kategorijah so sicer postali Nizozemec Wouter Bruins (digitalizacija), Pavlos Tsakiris iz Grčije (trajnost) ter Andreas Kalser in Josef Obkircher iz Italije (hrana).

 

Letošnja izdaja kongresa se je vsebinsko sicer osredotočila na vlogo mladih kmetov v novi Skupni kmetijski politiki EU in strategiji EU “Od vil do vilic” ter njunemu prispevku h krepitvi generacijske prenove v evropskem kmetijstvu.

 

Celoten kongres si lahko ogledate na naslednji povezavi:

https://www.pscp.tv/w/1OwxWVgMRRjJQ

 

VIDEO predstavitev slovenskega inovativnega mladega kmeta leta 2019 Igorja Paldaufa s kmetije Paldauf – BeEko in izjava evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):