Intervju z evropskim poslancem Francem Bogovičem (SLS/EPP) na Radiu Maribor

Teme: Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel; ideja o ponovni vzpostavitvi tovarne sladkorja v Sloveniji; mlečne kvote; pogajanja med EU in ZDA glede prostotrgovinskega sporazuma TTIP; regionalna politika EU in kohezijska politika, aktaulane poltične razmere in aktualno delovanje SLS – Slovenske ljudske stranke

 

Maribor, 22. april 2015 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v intervjuju za regionalni Radio Maribor ? oddajo Radijska tribuna – predstavil svoje aktualno delo tako v Evropskem parlamentu, kot v Sloveniji. Med drugim je predstavil projekt ?Evropski medeni zajtrk?, ki so ga z roko v roki organizirali vsi slovenski evropski poslanke in poslanci skupaj ter v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, ki je evropski javnosti predstavila tudi svojo pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel ? za 20. maj.

Bogovič je spregovoril tudi o ideji ponovne oživitve proizvodnje sladkorja s tovarno sladkorja v Sloveniji, za kar obstaja interes s strani proizvajalcev sladkorne pese. Idejo ponovne vzpostavitve tovarne sladkorne pese, ki bi dala več kot tisoč delovnih mest,  Bogovič zelo podpira, zanjo pa je najprej potrebna resnost kmetov. O tej ideji je govoril tudi že z evropskim komisarjem za kmetijstvom g. Hoganom, saj Bogovič vidi možnost financiranja takšnega projekta tudi s strani t. i. Junckerjevega investicijskega  paketa. ?Sladkor, sladkorna pesa, ki jo imenujejo kraljico polj, da vrednostno že kot kultura sama za kmeta 3-4 toliko,kot recimo žito, s tem da je sama vrednost sladkorja več kot podvojena,? je dejal Bogovič.

Bogovič se je v pogovoru dotaknil tudi vprašanja mlečnih kvot in cen mleka, pa tudi aktualnih pogajanj med EU ter ZDA o čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu TTIP, pri katerem poslanec  Bogovič opozarja predvsem na področje kmetijstva in varne hrane.

Bogovič je spregovoril tudi o pomenu regionalnega razvoja, na katerem je aktiven tudi v Evropskem parlamentu, ter tudi o aktualnih političnih razmerah v Sloveniji in položaju Slovenske ljudske stranke. Poudaril je, da je Slovenska ljudska stranka zelo živa stranka v lokalnem prostoru. ?Nacionalni mediji pa hočejo kri, afere ? in k sreči nas tu zraven ni,? je dejal Bogovič ter dejal, da se v Sloveniji danes v javnem prostoru ukvarjamo s tem, ?kdo prevzame pošto, kdo je ne prevzame, kdo je pokradel katero podjetje, kdo je zaprt, kdo bo šel ven. Hvala bogu, nas tu zraven ni,? je povedal Bogovič in opozoril, da tudi tisti, ki so lansko poletje dobivali 35 % podporo in več ter obljubljali  nebesa in raj tu na zemlji, imajo danes resne težave pri uresničevanju tega, kar so takrat dejali.

?Pričakujem, da prihajajo časi, ko bo resna in odgovorna govorica štela,? je dejal Bogovič in pojasnil, da prevzema del krivde, da je bila stranka v kampanji za parlamentarne volitve lani neuspešna . ?Jaz enostavno ne morem sejati rožic, če jih ne vidim. Jaz moram pač, tako kot sem današnji dan začel  zjutraj ob 5h v sadovnjaku,  je treba najprej nekaj narediti, zato da lahko nekaj potrošiš,? je dejal Bogovič.

V Sloveniji je po njegovih besedah preveč tistih znotraj politike, ki bi predvsem delili, in ti so očitno bolj uspešni takrat, ko je treba nagovarjati za glasove.  ?Upam, da bo SLS s trdim delom, nov predsednik SLS Marko Zidanšek se trudi, zelo so aktivni tako na terenu, kot med ljudmi, na občinah, in verjamem, da bodo na naslednjih volitvah, kdajkoli pač bodo, da bomo zopet več slišani,? je v zvezi z delovanjem SLS izrazil prepričanje evropski poslanec Franc Bogovič.

 

Celoten radijski intervju evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na Radiu Maribor – Vir: RTV Slovenija ? Radio Maribor, 22. april 2015:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-tribuna/174331614