Radio Slovenija ob zaključku javnega natečaja za Izdelavo študije o možnosti ponovne pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja v Sloveniji z oceno tveganja

Ljubljana, 23. april 2015 ? Radio Slovenija je v osrednjem Dnevniku včeraj, 22. aprila 2015, objavil prispevek o povrnitvi položaja slovenskih pridelovalcev sladkorne pese. O podpori pridelovalcem sladkorne pese in pomenu sodobne tovarne sladkorja za Slovenijo je spregovoril tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki močno podpira idejo Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije. Posnetek prispevka avtorice novinarke Jernejke Drolec,  od 16:48 minute do 19:01 lahko poslušate  tukaj?

Magnetogram radijskega prispevka ob zaključku javnega natečaja MKGP št: 430-99/2015 z naslovom: Izdelava študije o možnosti ponovne pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja v Sloveniji z oceno tveganja (v nadaljevanju od 16:48 dalje):

?Kmetijsko ministrstvo je na pobudo Združenja pridelovalcev sladkorne pese objavilo razpis za izdelavo študije o možnosti vnovične pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja z oceno tveganja. Oktobra 2017 namreč preneha veljati sistem kvot, zato bo trg s sladkorjem v prihodnje bolj nepredvidljiv. Pridelovalci sladkorne pese želijo postaviti sodobno tovarno sladkorja, v katero bi vložili vsaj četrtinski lastninski delež.?

Jernejka Drolec: ?Od zaprtja tovarne sladkorja Ormož je šel razvoj hitro naprej ,?? opozarja Franc Bogovič, slovenski evropski poslanec, sicer naklonjen ideji o novi tovarni. ?Ta sladkorna pesa se ne jemlje več zgolj  kot kultura za pridobivanje sladkorja, ampak tu je še cela vrsta drugih ekstraktov, surovin.? Cene sladkorja na svetovnem trgu padajo in bodo po prognozah iz sedanjih 500 padle 400 evrov na tono ob ukinitvi kvot. Do tovarne pa bo prišlo, če bo za tako veliko investicijo zainteresiran mednarodni kapital, meni profesor doktor Emil Erjavec iz biotehnične fakultete in razmišlja: ?Je treba v bistvu predvideti, kaj pomenijo podnebne spremembe na pridelavo, in seveda ključno je potem naprej ,ali taka tovarna lahko pridobi dovolj količin in je dovolj velika za obstoji na trgu.? Ena od realnih možnosti je, da bi v Sloveniji pridelovali peso, za katero od obstoječih tovarn v sosednjih državah. V tem primeru doma ne bi ustvarjali dodane vrednosti, pravijo v Združenju pridelovalcev sladkorne pese, kjer bi želeli imeti vsaj 25 % lastniški delež. Ministrstvo je te dni že objavilo razpis za izdelavo študije o izvedljivosti projekta. Odprt je do 23. tega meseca. Glavni namen te študije je pridobiti oceno o možnosti  za pridelave sladkorne pese. Tanja Strniša, državna sekretarka z ministrstva za kmetijstvo: ?Se pravi koliko imamo za to razpoložljivih in primernih površin, za kakšno investicijo bi šlo, koliko pridelovalcev bi moralo biti vključenih??. Pri tem ne gre za izdelavo poslovnega načrta, tega bodo, če se bodo za to odločili z upoštevanjem vseh tveganj, morali pripraviti investitorji sami. Oceno o tem, ali se ponovna pridelava sladkorne pese in proizvodnja sladkorja splača ali ne, bo pripravljena do konca leta.? 19:01