Kristina Ocvirk: Moja izkušnja stažiranja v pisarni evroposlanca g. Franca Bogoviča

Stažiranje pri evropskem poslancu Francu Bogoviču sem pričela v njegovi slovenski pisarni, kjer sem se prvi teden urila v pisanju novic in objav za socialna omrežja, kuhanju kave in organizaciji okroglih miz. Zadnji dan v ljubljanski pisarni pa sem preživela na okrogli mizi, ki jo je organiziral in vodil poslanec ter tako spoznala še ta vidik dela ekipe evropskega poslanca. Teden je hitro minil in v nedeljo sem se že zgodaj odpravila na pot proti evropski prestolnici, Bruslju. Zvečer sem prispela v Slovenski pastoralni center, ki je za pet tednov postal moj bruseljski dom.

 

Prvi dan v Evropskem parlamentu sta me pred njim pričakala poslančeva asistenta Jure in Gregor, ki se je ravno odpravljal v Strasbourg na plenarno zasedanje. Najprej sem morala prevzeti svojo akreditacijsko izkaznico, se z njo podati čez varnostni pregled in proti pisarni. Jure mi je nato razkazal Parlament, ki je pravi labirint hodnikov, stopnic, in skrivnih prehodov. V naslednjih tednih sem bila zaposlena s pripravo povzetkov za glasovanja na plenarnih zasedanjih, podnapisov za videoposnetke, s pomočjo pri pripravi okroglih miz v Sloveniji in raznimi drugimi nalogami. Udeležila sem se tudi nekaj okroglih miz in posvetov, ki jih organizirajo poslanci in različne organizacije, kjer sem bila zadolžena predvsem za pripravo povzetkov ter fotografiranje. Z asistentom in poslancem sem se udeležila plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Tisti teden je minil še posebej hitro, saj je urnik tam še bolj natrpan kot v Bruslju. Poleg zasedanj, ki trajajo čez cel dan se namreč zvrsti še mnogo dogodkov, obiskov in srečanj z novinarji.

 

Med stažiranjem sem spoznala veliko mladih Evropejcev, ki so zaposleni ali stažirajo v Evropskem parlamentu. Zanimivo je bilo predvsem slišati njihova mnenja o Evropski uniji in iz prve roke izvedeti, kakšne so razmere v drugih državah članicah. Ob četrtkih smo se družili na Place du Luxembourg, ki je tedensko prizorišče zabave v Bruslju. Ob koncih tedna pa smo, kljub večinoma neugodnemu belgijskemu vremenu, raziskovali slikovita in zgodovinsko bogata Flamska mesta ter uživali v tradicionalnih belgijskih vafljih, pivu in krompirčku.

 

Kot zadnja stažistka v tem mandatu sem asistentoma pomagali pri pospravljanju pisarne in šele takrat sem dobila pravi občutek o obsegu dela, ki ga je celotna ekipa opravila v teh petih letih. Ob nepregledni gori dokumentov, poročil, strokovnih ocen in drugega gradiva mi je postalo jasno, koliko dela in skrbi je bilo vložene v vsako sprejeto odločitev ter s kakšno energijo in zavzetostjo so se lotevali vseh projektov, ki so jih realizirali v prvem mandatu delovanja.

 

Za izkušnjo stažiranja v Evropskem parlamentu sem neizmerno hvaležna, saj sem imela v tem času priložnost pobližje spoznati delovanje te institucije. Šele s stažiranjem sem zares začutila kako pomembna je evropska povezanost in kako močno lahko odločitve na nivoju Evropske unije vplivajo na vse aspekte življenja slehernega Evropejca. Mislim, da se prav tega vsi premalo zavedamo in premalo cenimo delo, ki ga slovenski poslanci s svojimi ekipami vložijo v zagovarjanje in uveljavljanje slovenskih interesov na evropskem parketu. Z dobrim mesecem v Bruslju sem pridobila neprecenljive osebne in poslovne izkušnje, ki mi bodo zagotovo v pomoč na moji življenjski poti.