Marčevski poslančev dnevnik Bogoviča za mladinski portal Zavod PIP

Koprivnica, 2. marec 2021 – Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, v katerem je član Poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP Group), za mladinski spletni portal Zavod PIP piše svoj mesečni dnevnik. V marčevskem dnevniku spregovori o pomladi, bližajočem se marčevskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, pa tudi o stanju svobode medijev in demokracije v Sloveniji. Njegov celoten prispevek je podan v nadaljevanju.

 

Pomladi nasproti

 

Sonce nas sedaj že dlje časa razvaja s sončnimi žarki. Upam, da ste tudi mladi se ga kaj naužili v naravi in ob spoštovanju korona ukrepov.

Sam upam, da mi po dobrih 4 mesecih dela od doma v marcu končno uspe obiskati Bruselj. Nameravam se udeležiti zasedanja Evropskega parlamenta v živo. Spet sesti na svoj stol v plenarni dvorani in se srečati z nekaterimi kolegi, saj so pogovori v živo, upoštevajoč vse korona ukrepe, marsikdaj bolj učinkoviti, kot so prek avdio/video pogovorov.

Teme, ki nas evroposlance ta mesec čakajo, so številčne. Vsekakor so še nadalje v ospredju pandemija Covid-19, dobave cepiv, in tudi stanje svobode medijev ter demokracije v Sloveniji, kar v Evropskem parlamentu ta teden odpirata LMŠ prek svoje EU politične skupine Renew v sodelovanju s SD. Ta razprava je vsekakor pomembna, a ne enostransko, da se očita le neke kritične tvite premiera novinarjem, temveč širše, da ugotovimo dejansko stanje na področju medijev, njihovega lastništva v povezavi s poročanjem, predvsem pa pravne države, ki je ravno na primeru poskusa brutalnega umora Mira Petka pred 20 leti zatajila na celi črti.

Podpiram, da EU predstavniki pridejo na misijo ugotavljanja dejstev na področju medijev in demokracije v Slovenijo, predvsem pa, da zahodne države, z dolgo zgodovino demokracije, začno razumeti, da imajo države, kot je tudi Slovenija, ki so še 30 let nazaj bile v komunističnem režimu, in kjer še poteka tranzicija, drugačne probleme, kot jih imajo same.

 

Franc Bogovič