Medijska tema je izvoz notranjepolitičnega boja s strani slovenskih socialistov in liberalcev iz Slovenije v Evropski parlament

Slovenski medijski prostor je neuravnotežen: cca. 80 % notranjepolitičnih redakcij slovenskih medijev je pretežno naklonjenih levosredinskim političnim strankam, s čimer slovenski medijski prostor nikakor ni uravnotežen, svobode govora oz. medijev pa ne ogroža 20 % medijev z desnosredinsko uredniško politiko, četudi so kateri od teh medijev v tuji lasti, tudi madžarski.

 

Bruselj, 10. marec 2021 – Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) je v svojem govoru na marčevskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta ob razpravi o vladnih poskusih utišanja medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji opozoril, da je glede Slovenije to izvoz notranjepolitičnega boja s strani slovenskih socialistov in liberalcev iz Slovenije v Evropski parlament in da gre pri tem za zavajajočo razpravo ter nepošten prikaz slovenskega medijskega prostora. Opozoril je, da je povprečnemu poznavalcu slovenskega medijskega prostora jasno, da je vsaj 80 % notranjepolitičnih redakcij slovenskih medijev, vključno z javno RTV, pretežno naklonjenih levosredinskim političnim strankam, s čimer slovenski medijski prostor nikakor ni uravnotežen in ljudje v Sloveniji nimajo enakovrednega dostopa do medijskih vsebin različnih političnih nazorov. Svobode govora oz. medijev v Sloveniji pa po njegovih besedah tudi ne more ogrožati cca. 20 % medijev z desnosredinsko uredniško politiko, četudi so kateri od teh medijev v tuji lasti, tudi madžarski. Evropska komisija je v svojem poročilu opozorila na problem netransparentnega lastništva medijev v Sloveniji in po prepričanju Bogoviča je ključen problem medijskega prostora, da je v lasti tranzicijskih gospodarstvenikov, ki prek svojih medijev ščitijo svoj gospodarski interes, na vseh parlamentarnih volitvah pa odkrito  podpirajo levo sredinske stranke, s skupnim ciljem, da preprečijo zmago Janeza Janše na volitvah.  

 

Celotni govor Bogoviča je podan v nadaljevanju:

 

“Spoštovana komisarka, danes prvič govorimo o Sloveniji. Današnja razprava o svobodi medijev v Sloveniji je uspešen izvoz notranjepolitičnega boja, slovenskih socialistov in liberalcev, iz Slovenije v Evropski parlament.

Razprava je zavajajoča, saj ni pošten prikaz slovenskega medijskega prostora in je škodljiva za Slovenijo, ki se pripravlja na predsedovanje Svetu EU.

Velika večina slovenskih nacionalnih medijev je v lasti tranzicijskih gospodarstvenikov, ki prek svojih medijev ščitijo svoj gospodarski interes, na vseh parlamentarnih volitvah pa odkrito  podpirajo levo sredinske stranke, s skupnim ciljem, da preprečijo zmago Janeza Janše na volitvah, sedaj skušajo  zrušiti njegovo vlado.

Povprečnemu poznavalcu slovenskega medijskega prostora je takoj jasno, da je vsaj 80 % notranje političnih redakcij slovenskih medijev, vključno z javno RTV, naklonjenih levosredinskim političnim strankam.

Tudi jaz vabim predstavnike Evropske komisije v Slovenijo, da se prepričajo, da medijske pluralnosti ne ogroža 20 % desnih medijev, pa četudi so nekateri v madžarski lasti.

Do takrat pa bi si želel, da Slovenci prenehamo z izvažanjem notranjepolitičnih tem na evropski parket, naš predsednik vlade pa lahko napiše kakšen tvit manj.″