Mladi, bodite prodorni! Najdite povezavo med gospodarstvom in šolstvom.

Celje, 29. september 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je skupaj z evropsko poslanko Tanjo Fajon (S&D/EPP) udeležil delavnice »Priložnost EU: Razišči EU, odkrij sebe!«, ki je potekala na Gimnaziji Celje – Center v organizaciji Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in Zavoda Nefiks.

 

Glavni poudarek na delavnici, na kateri so sodelovali tudi predstavnik Mladinskega centra Celje ter skupina dijakov z Gimnazije Celje – Center, je bil prihodnost in usoda EU, ter ureditev sveta. Dijaki so poslancema postavljali zelo zanimiva in zrela vprašanja o volilni pravici, vzponu populizma, ohranitvi EU, zaposlovanju za mlade in finančnih sredstvih.

 

Bogovič je mlade v razpravi pozval: »Bodite zelo odprti in pojdite samozavestno po svetu, ter dokažite, da so Slovenci najbolj sposoben narod.« Na vprašanje enega od dijakov je Bogovič spregovoril tudi o pomenu udeležbe mladih na volitvah: » Nekdo odloča o nas, a tudi mladi morate sami o sebi.« Vliv pa jim je tudi upanje pri iskanju prve zaposlitve z naslednjimi besedami: » Ne obupajte, če dobite deset negativnih odgovorov za službo, vztrajajte naprej in dobili boste pravega«.

 

Bogovič je predstavil tudi projekt Zavezništvo za mlade, ki na njegovo pobudo že aktivno poteka v Posavju in s katerim je povezal lokalne skupnosti, šolstvo in gospodarstvo z namenom, da se mlade lažje in hitreje usposobi za poklice, ki jih gospodarstvo potrebuje in kjer lahko mladi tudi hitro najdejo zaposlitev. Ob tem jim je položil na srce: »Dijaki bodite prodorni! Najdite povezavo med šolstvom in gospodarstvom.«