NAPOVED IN VABILO: Omizje Nove tehnologije in njihov vpliv na svet dela – pametne vasi in industrija 4.0 kot priložnost za mlade

 

V petek, 29. septembra 2017, ob 18. uri, vabljeni na okroglo mizo z naslovom »Nove tehnologije in njihov vpliv na svet dela – pametne vasi in industrija 4.0 kot priložnost za mlade«, ki bo potekalo v okviru Socialnega tedna 2017 in jo organizirata Inštitut dr. Antona Korošca (INAK) in Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS). Lokacija: Galerija Družina, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana.

 

Nekatere zahodnoevropske države so že začele organizirano izvajati prehod na industrijo 4.0, zavedajoč se mnogih tveganj ki jih bo ta tranzicija prinesla. Še pred nedavnim so študije pokazale napovedi prihajajoče re-industrializacije, ki na svetovni ravni kažejo med 6 in 7 milijonov izgubljenih delovnih mest. Države, ki bodo na spremembe pripravljene, bo prehod prizadel v manjši meri. Tista gospodarstva, ki bodo zaspala v upanju, da jih spremembe ne bodo doletele, pa bodo podjetja naredila nekonkurenčna, s tem pa ogrozila še bistveno več delovnih mest. Četrto industrijsko revolucijo so tako izzvale velike spremembe na področju ustvarjanja vrednosti in poslovnih modelov ter z njimi povezanimi storitvami. Industrija 4.0 prinaša spremembe pri organizacijo proizvodnih procesov. Podjetja prihodnosti bodo svoje proizvodne obrate, vključno z logistiko, povezovala prek svetovnega kiberfizičnega proizvodnega sistema in upravljala vse procese proizvodnje z največjo natančnostjo ter v realnem času.

 

Nova tehnološka revolucija s hitrim razvojem digitalizacije pa prinaša tudi nove koncepte, kot so pametna mesta in pametne vasi. Pred nami je tudi zagon projekta: EU akcija za pametne vasi, ki bo pomenil zmanjševanje razvojnega zaostanka med mesti in podeželjem ter z novimi tehnologijami in pristopi  spodbujal mobilnost na podeželju, prinašal nova delovna tudi za prve iskalce zaposlitve, ter nove pristope tudi na področjih, kot so npr. socialna oskrba starejših in onemoglih, turizem, podjetništvo in energetika.

 

O izzivih sodobnega časa, hitrega razvoja novih tehnologij in njihovem vplivu na svet dela bodo govorili govorci omizja:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec (SLS/EPP)
  • Iztok Seljak, predsednik poslovodnega odbora, Hidria
  • Martin Pečar, vodja Centra za Pametna mesta in skupnosti, Inštitut Jožef Štefan
  • dr. Andrej Umek, dvakratni nekdanji minister – za znanost in tehnologijo ter okolje in prostor
  • Primož Jelševar, podjetnik in direktor Inštituta dr. Antona Korošca (INAK)

 

Vljudno vabljeni!

***

Na dogodek se prijavite na e-naslov: info@bogovic.eu.