NAPOVED / VABILO: Omizje Pametne vasi v Gorskem kotarju

V petek, 18. januarja 2018, ob 17. uri vas vabimo v Gasilski dom Prezid, na “Pametne vasi v Gorskem kotarju” – omizje o novih tehnologijah, konceptih za ohranitev podeželja in o čezmejnem sodelovanju.

 

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, vaseh in ostalih odmaknjenih področjih v prihajajočih desetletjih? Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo, gospodarstvo in turizem? Na omizju bomo ugotavljali, kako lahko nove tehnologije in koncepte izkoristimo, da bodo odmaknjena območja ostala prijazna za bivanje in delo. Projekti pametnih vasi so namreč namenjeni zmanjšanju digitalnega prepada med podeželjem in mestom ter boju proti izseljevanju, revščini in propadanju podeželskih podjetij, obrtnikov in kmetij.

Evropska komisija kot odgovor za te izzive pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslanca Franca Bogoviča potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. V pripravi so tudi inštrumenti za financiranje pametnih podeželskih območij v naslednji finančni perspektivi EU.

V Prezidu bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Prav tako bomo odkrivali možnosti čezmejnega in regionalnega sodelovanja, ki ga takšne akcije omogočajo.

 

Na omizje vabijo evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) v sodelovanju s Slovenskim kulturnim društvom Gorski kotar,  Kmetijsko-izobraževalno skupnostjo Gorski kotar in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Zagrebu.

 

Poleg njih bodo dobre prakse in vizije predstavljali tudi predstavniki Primorsko-goranske županije (PGŽ), Mestne občine Čabar, Hrvaške  gospodarske zbornice  PGŽ, študenti Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, podjetje Petrol, Marko Zevnik iz Zavoda Sopotniki za prostovoljne brezplačne prevoze starostnikov in strokovnjakinja s področja pametnih vasi dr. Emilija Stojmenova Duh.

 

Vabljeni!

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/g8NC9wi869q