NAPOVED / VABILO: Pametne vasi na Koroškem

V soboto, 10. novembra 2018, ob 16. uri vas vabimo v Mladinski kulturni center (MKC) Slovenj Gradec (Ozare 18, Slovenj Gradec), na omizje Pametne vasi na Koroškem – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost. Na dogodek se, prosimo, prijavite na: goo.gl/forms/3R7qG8t2edLWsTM02.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, gozdarstvu, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo, gospodarstvo in okolje? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, učinkovitejšo izrabo kmetijskih in gozdnih površin ter čistejše okolje?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Pripravljajo se tudi inštrumenti za financiranje pametnih podeželskih območij v naslednji finančni perspektivi EU.

 

V Slovenj Gradcu bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Na omizju bodo projekte in dobre prakse s tega področja predstavljali:

 

  • Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta (SLS/EPP),
  • Kmetija Krevh, Podgorje pri Slovenj Gradcu – dopolnilne dejavnosti na kmetiji,
  • Kmetija Šuler, Sele, Slovenj Gradec – dopolnilne dejavnosti na kmetiji,
  • Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki za prostovoljne prevoze starostnikov na podeželju.

 

Na omizje vabi Mestni odbor SLS Slovenj Gradec v sodelovanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem. Omizje bo povezoval Peter Cesar, predsednik Turističnega društva Slovenj Gradec.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/sGydNBQ6KAD2