NAPOVED / VABILO: Pametne vasi v Šentjurju in Dobju – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja

Vabimo vas, da se nam v ponedeljek, 7. maja 2018, ob 18. uri pridružite v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, (Dušana Kvedra 46, Šentjur) na regionalnem omizju Pametne vasi v Šentjurju in Dobju – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Na dogodek se, prosimo, prijavite na . Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Bogovič je 13. aprila letos na Bledu gostil mednarodno konferenco »Evropska akcija za pametne vasi – Za svetlejšo prihodnost evropskega podeželja«, na kateri so rešitve za razvoj podeželja poleg priznanih strokovnjakov in gospodarstvenikov predstavljala tudi komisar za kmetijstvo Phil Hogan in komisarka za promet Violeta Bulc.

V Šentjurju bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju

Udeležence bodo pozdravili župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, župan Občine Dobje Franc Leskovšek ter evropski poslanec in pobudnik pametnih vasi Franc Bogovič (SLS/EPP). Poleg njih bodo dobre in obstoječe primere pametnih rešitev za pametne vasi predstavljali tudi:

  • Roman Moškotevc,  direktor in lastnik podjetja AHAC d.o.o. Šentjur,
  • mag. Branko Šket, direktor Šolskega centra Šentjur,
  • Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki za prostovoljne prevoze starostnikov na podeželju,
  • Jurij Oset, kmet na ekološki kmetiji z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji – klavnico,
  • Jure Zdolšek, bodoči prevzemnik kmetije, Turistična kmetija Zdolšek.

 

Na dogodek vabita Mihaela Rožej, vodja svetniške skupine SLS Šentjur, in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

Omizje bo povezovala Mihaela Rožej. Po razpravi bo priložnost za pogovor ob druženju in pogostitvi, za katero bo poskrbela Turistična kmetija Zdolšek.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/xLMaQQh57192

Več informacij: info@bogovic.eu

***

Vljudno vabljeni!