NAPOVED / VABILO: Pametne vasi v Slovenskih Goricah

Vabimo vas, da se nam v petek, 16. marca 2018, ob 17. uri v Domu kulture Lenart (Trg osvoboditve 2, Lenart v Slovenskih Goricah) pridružite na regionalnem omizju Pametne vasi v Slovenskih Goricah – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Na dogodek se, prosimo, prijavite na http://bit.ly/2Fugv4j. Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Prav tako bo evropski poslanec Franc Bogovič 13. aprila 2018 na Bledu na konferenci na temo pametnih vasi gostil evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in komisarko za digitalno družbo Marijo Gabriel ter ostale vidne strokovnjake in odločevalce s področja digitalnih tehnologij in razvoja podeželja.

 

V Lenartu bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju

 

Udeležence bo pozdravil župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pa bodo dobre in obstoječe primere »pametnih« rešitev za pametne vasi predstavljali:

 

  • Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj: Dobra praksa in načrte za razvoj Doma v prihodnosti;
  • magister nujne in intenzivne medicine v Republiki Hrvaški, Sebastijan Piberl, dr. med., specialist splošne medicine in specialist urgentne medicine;
  • prof. dr. Matej Mertik, Alma Mater Europaea ECM Maribor: Projekt LOKeT;
  • Emilija Stojmenova, Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani: Mreža ustvarjalnih laboratorijev FabLab;
  • Stane Klemenčič, KGZS Zavod Maribor: Kmetovanje s IT podporo (napoved škropljenja, nastopa suše, namakanje, zmrzali,..);
  • Matjaž Zupan, podjetje Zupan d.o.o.: Selektivni škropilnik v sadjarstvu.

 

Na dogodek vabita župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

Omizje bo vodila Romana Drumlič. Po razpravi bo priložnost za pogovor ob druženju in pogostitvi.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/waS4rYB4zhF2