Napredki v razvoju Pametnih vasi v Sloveniji

Strasbourg, Slovenj Gradec – 6. junij 2022 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je nagovoril zbrane udeležence na dogodku  »Trajnostno. Pametno. Povezano« (ang.: »Sustainable. Smart. Connected). Dogodek je bil posvečen predstavitvi projekta »Pametna vas Sonce«, ki v celoti temelji na konceptu Pametnih vasi.

Poslanec je v video nagovoru poudaril: »Ponosen sem, da je koncept Pametnih vasi, ki ga razvijam skupaj z izjemnimi ljudmi v Evropskem parlamentu, tako uspešen. Še posebej pa me veseli, da se v Sloveniji, natančneje v Slovenj Gradcu, izvajajo tako napredne in trajnostne rešitve, kot je »Pametno naselje Sonce«. Nove tehnologije nam prinašajo nove rešitve in zelo pomembno je, da sodobne tehnologije učinkovito uporabljamo tudi na podeželju. Novi modeli v kmetijstvu, oskrba z energijo in mobilnost pa so nujni za nadaljnji razvoj koncepta Pametnih vasi.«

Pametna vas Sonce je hibridni ekosistem pametnega in trajnostnega podeželja. Gre za majhno podeželsko naselje, ki temelji na uporabi pametne tehnologije, hkrati pa omogoča kakovostno in zdravo bivanje. Zagotovljena je pretežna samooskrba z obnovljivimi viri toplotne energije, velika samooskrba z obnovljivimi viri električne energije, samooskrba z vodo, vzpostavljena je širokopasovna povezava z možnostjo uporabe najsodobnejše digitalne platforme za e-učenje, e-upravljanje, e-sodelovanje… Več o Pametni vasi Sonce si preberite tukaj.