Ob 20. maju, slovenskem čebelarskem prazniku, čestitka slovenskim čebelarjem

Strasbourg – Bruselj – Ljubljana, 20. maj 2015 – Ob današnjem slovenskem čebelarskem prazniku, rojstnem dnevu pionirja modernega čebelarstva Antona Janše, se evropski poslanec Franc Bogovič poklanja čebelam, ki imajo neprecenljivo vlogo v kmetijstvu in s tem zagotavljanju prehrane, in vsem slovenskim čebelarjem tudi z nagovorom za Čebelarsko zvezo Slovenije.

 

Nagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) ob 20. maju, slovenskem čebelarskem prazniku

 

Drage čebelarke, dragi čebelarji,
veseli me, da vam lahko namenim nekaj besed ob vašem prazniku oz. ob prazniku malih bitij, ki jih negujete s svojim delom ? čebel.

 

Čebele so izjemna bitja, ki poleg tega, da nam dajejo med, opravljajo še izjemno pomembno vlogo opraševanja cvetov, od česar je odvisna tretjina pridelane hrane na svetu. Čebele s svojim delovanjem pomagajo pri ohranjevanju biotske raznovrstnosti v okolju in so tudi eden izmed najpomembnejših kazalcev stanja v naravi.

 

Brez čebel resnično ni življenja!
Poslanstvo, ki ga opravljate vi ob skrbi za čebele, bi moralo vse Slovence navdajati s ponosom! Vaša skrb za čebele, vaša predanost svojemu delu in vaše odlično medsebojno sodelovanje v okviru čebelarskih društev ter Čebelarske zveze Slovenije je vredno občudovanja, kot tudi posnemanja

 

S svojim delom krepite tudi zavedanje o pomenu samooskrbe s hrano in spreminjate odnos Slovencev do kmetijstva. Vaš zanos po prenašanju znanja na mlajše rodove v okviru čebelarskih krožkov v slovenskih šolah in ostale aktivnosti, zaradi česar se vaše združenje iz leta v leto pomlajuje, je odličen pokazatelj tega, da se vlaganje v mlade in prenašanje znanja splača. Za prihodnost slovenskega čebelarstva se nam torej ni bati!

 

Z odlično akcijo medenega zajtrka, ki ste jo začeli v letu 2006, in ki je z leti prerasla v tradicionalni slovenski zajtrk, našim otrokom prikazujete pomen zdrave prehrane, otroci pa so veliko naučijo o čebelarstvu ter pomenu čebel na celoten ekosistem narave. Hkrati krepite tudi zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane.

 

V želji, da bi takšno raven zavedanja dosegli tudi po ostalih evropskih državah, iz vsega srca podpiram vašo pobudo o Evropskem medenem zajtrku, ki smo jo aprila že skupaj predstavili poslancem Evropskega parlamenta. Gre za odlično pobudo in prepričan sem, da bodo ostale države sledile slovenskemu zgledu.

 

Spoštovani,
danes, na rojstni dan pionirja modernega čebelarstva Antona Janše, praznujete slovenski čebelarski praznik. Iz srca si želim, da bi kmalu ta dan praznovali po vsem svetu kot Svetovni dan čebel v okviru Organizacije združenih narodov (OZN). Prepričan sem, da se bo to z našo skupno podporo na vseh ravneh tudi zgodilo.

 

Ob vašem dnevu vam želim vse dobro, privoščim pa vam tudi izjemno uspešno letino 2015! Naj medi!

 

Franc Bogovič
Poslanec Evropskega parlamenta (EPP/SLS)